Kas merereostuse Toila lähedal võis põhjustada mereväe miinitõrjeoperatsioon? (5)

Copy
Merereostus Toila lähedal.
Merereostus Toila lähedal. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) laev ja seirelennuk tuvastasid 23. aprillil Narva lahes Toilast kümne kilomeetri kaugusel tundmatu päritoluga merereostuse, mis lekib tõenäoliselt merepõhjast. Võimalik lekke allikas on 1944. aastal uppunud Saksa sõjalaev.

Reostuse fikseeris ka Euroopa Meresõiduohutuse Ameti EMSA satelliit. Reostusallika tuvastamiseks, lokaliseerimiseks ja likvideerimise korraldamiseks on kaasatud olnud merevägi ja keskkonnainspektsioon, samuti on PPA palunud ametiabi veeteede ametilt.

PPA reostustõrje vanemspetsialist Tauno Mettis ütles, et reostusest võeti proov, mis anti edasisteks uuringuteks üle Keskkonnainspektsioonile.

«Keskkonnainspektsiooni proovi alusel on fikseeritud, et tegemist on raskekütteõliga, mis ilmselt pärineb merepõhjast. Mereväe tuukrid on merepõhjas käinud, kuid täpset reostusallikat ei ole seni tuvastatud. Hetkel teeme tööd selle nimel, et välja selgitada reostusallikas, misjärel saame langetada otsused, mil viisil on võimalik reostus lokaliseerida ja likvideerida,» ütles Mettis.

PPA on saatnud ametiabi taotluse veeteede ametile eesmärgiga saada ja paigaldada piirkonda õlitõkkepoomid, millega on võimalik absorbentainega likvideerida piirkonnast lekkiv naftareostus. «Selleks, et selgeks teha reostuse tegelik päritolu, tellime vraki ja merepõhja täiendavad uuringud,» lisas vanemspetsialist.

Mettis kinnitas, et hetkel elanikele ohtu ei ole, kuid kui piirkonda paigaldatakse õlitõkkepoomid, siis tuleb merel liigeldes olla ettevaatlik. Piirkonnas on toimetamine ohtlik, kuna merepõhja sügavus on seal üle 35 meetri ning piirkonnas on erinevaid sõjalaevade vrakke ja neil pärinevaid ohtlikke lõhkekehi. Seetõttu otsitakse muuhulgas ka erinevaid võimalusi, kuidas kõige ohutumalt reostustõrje töid teha.

Sukeldujate kinnitusel on lekkeallikas Saksa sõjalaev T32 mis koos kahe omasarnasega hukkus II maailmasõja ajal piirkonnas miine paigaldades, kui laevad navigatsioonivea tõttu sõitsid omaenda vette lastud miiniväljale. Laevadel oli pardal rohkelt lõhkemata miine, mis laevade uppumisel jäid vedelema laevahuku piirkonna merepõhja. 

Samas piirkonnas Narva lahel tegi aprillis miinitõrjeõppusi ja koolitusi Eesti mereveäe miinijahtija Admiral Cowan. 17. aprillil välja saadetud pressiteates informeerib kaitseväe peastaap, et uute sonarite testimise ja meeskonna koolituse käigus leiti 30 erinevat maailmasõja aegset lõhkekeha. Kas vanu miine ka lõhkamise teel kahjutuks tehti, teates ei selgitata, kuid reostus avastati varsti pärast miinitõrjetegevust samas piirkonnas. 

Varem läbiviidud keskkonnamõju uuringu kohaselt võib T32 vrakis olla kuni 300 tonni raskekütust ning 10 tonni muid õlisid, sealhulgas mootori- ja hüdraulikaõlid. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles