Vabaerakond: ametite liitmine ei taga keskkonnahoidu

Postimees
Copy
Kevadsuvel metsas toimetades tuleb arvestada lindude pesitsusajaga.
Kevadsuvel metsas toimetades tuleb arvestada lindude pesitsusajaga. Foto: Elmo Riig

Vabaerakond kutsub üles peatama riigikogule esitatud taotluse liita keskkonnaamet ja keskkonnainspektsioon, kuna kahe ameti liitmine võib tuua kaasa halduskulude vähenemise, kuid ei taga keskkonnahoidu. 

Vabaerakond väidab, et keskkonnainspektsiooni ja keskkonnaameti liitumine oleks keskkonna järelevalve süsteemi lammutamine. Probleem tekiks võimude lahususe põhimõttes. «Kui keskkonnaamet väljastab ebaseadusliku loa, siis pole kontrollijat, kes sellele vastu astuks. Või kui juhtub mõni suurem keskkonnakahju, ega keskkonnaameti peadirektor iseenda vastu kriminaalasja algata,» arvab Eesti Vabaerakonna keskkonnatoimkonna esimees Peeter Liinsoo.

Peeter Liinsoo toob näite. «Looduskaitseseadus ütleb, et lindude pesitsemise ajal ei tohi neid häirida. Banaalne, aga kui leiad metsas linnupesa, siis sa ei tohi selle peale hingata, sest lind võib pesa maha jätta. Kui metsaomanik esitab teatise, et ta tahab metsa raiuda, siis amet saab selle loa peatada, öeldes, et see luba ei ole seaduslik. Kui amet seda ei tee, siis seda aktsepteeritakse,» lausub ta. «Tibusid loetakse sügisel, aga kuidas me neid loeme, kui me kevadel munad ära hävitame?» küsib Liinsoo.

Erakond toob näite Eesti Ornitoloogiaühingu aruandest. Sellest tuleneb, et Eestis on metsalinnustiku kompleksindeksi (53 liiki) trendi alusel perioodil 1983–2018 metsalinnustiku arvukus vähenenud 26 protsendi võrra. Liigispetsiifiliste arvukushinnangute ja trendide alusel on metsalinnustiku arvukus käsitletud perioodil vähenenud keskmiselt 42 600 – 58 800 paari võrra aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles