Kalev Stoicescu: Hiina valikud pandeemia vallapääsu selgitamisel (2)

Kalev Stoicescu
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist
Copy
Kalev Stoicescu.
Kalev Stoicescu. Foto: Mihkel Maripuu

Hiinal lasub kohustus välja selgitada, kuidas koroonaviirus valla pääses, kuid teda otseselt süüdistada ei saa, kirjutab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist Kalev Stoicescu.

Teadlased on kindlaks teinud, et väike-sagarninaks nimetatud nahkhiired kannavad viirust SARS-CoV-2. Kuid ­mitte need armsad elukad pole süüdi Covid-19 pandeemia puhkemises, vaid ikka inimesed. Viiruse algtüvi kandus nn nullpatsiendile üle eelmise aasta lõpus Wuhani linna loomaturul või viroloogiainstituudi laboris. Meditsiinieksperdid arvavad, et esimene variant on ülimalt tõenäoline, kuid teine pole ka siiski täielikult välistatud.

Hiina, Venemaa ja Iraani levitatud versioonid (näiteks et viiruse tõid Wuhanisse USA sõjaväelased eelmise aasta oktoobris seal visiidil käies) on ilmselt pesuehtsad fantaasiad ja vandenõuteooriad. Hispaaniat ei häiri sugugi sajand tagasi möllanud ülisurmava gripi nimi (kuigi pandeemia sai alguse mujal), kuid Peking ja tema läänevastased toetajad on nime «Hiina viirus» või «Wuhani viirus» peale äärmiselt ärritunud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles