Võimuliit asus erakondade rahastamise järelevalve komisjoni likvideerima (30)

Copy
Riigikogu suur saal.
Riigikogu suur saal. Foto: Tairo Lutter

Võimukoalitsiooni kuuluvad kolm erakonda algatasid erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) likvideerimise. Komisjoni funktsioonid tahetakse üle anda riigikontrollile.

Isamaa, Keskerakonna ja EKRE fraktsiooni algatatud eelnõus märgitakse, et selle väljatöötamine tulenes vajadusest tagada professionaalsem kontrolli erakondade tegevuse rahastamise üle. «Selleks asendatakse senine erakondade rahastamise järelevalve komisjon uue kontrolliorganiga, milleks on Riigikontroll,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Võimerakondade hinnangul on 2011. aastal loodud ERJK täielik vastavus sõltumatuse nõuetele küsitav ning seda eelkõige põhjusel, et ERJK koosseis ei vasta täies ulatuses sõltumatuse kriteeriumile. «Välistatud ei ole poliitiline mõju ERJK liikmete üle, kuna ERJK-sse kuuluvad ka Riigikogus esindatud erakondade nimetatud liikmed, kes ei tohi olla Riigikogu ega Vabariigi Valitsuse liikmed,» märgitakse seletuskirjas.

Ühtlasi märgitakse, et seadusemuudatusega pannakse riigikontrollile täiendav ülesanne, mille täitmine eeldab organisatoorseid ümberkorraldusi, ametnike värbamist, väljaõpet jms.

Tarand: eelnõu algatajad pole teinud mingeid analüüse

ERJK aseesimehe Kaarel Tarandi sõnul ei selgu ei eelnõust ega seletuskirjast, millist probleemi lahendama asutakse. «Seetõttu on raske mul öelda, millised need varjatud motiivid võivad olla. Minu küsimus on see, kui öeldakse, et järelevalve on oluliselt paranenud kümne aasta jooksul ning teises kohas on kirjas, et on vaja suurendada professionaalsust. Selleks on vaja teha mingi uuring või analüüs, milles praegune ebaprofessionaalsus seisneb,» tõstatas Tarand küsimuse.

 ERJK on koalitsiooni kuuluva Keskerakonnaga palju kohut käinud – kas see võib mängida rolli? Tarand märkis, et ERJK on teinud rahastuse pärast ettekirjutusi peaaegu kõigile erakondadele. «Aga Keskerakond on teinud sellest tõepoolest kõige suurema teema, nendega on läinud vaidlused kohtusse.»

Tarand rõhutas, et õigusriigis on oluline see, mida kohus on otsustanud. Kui ERJK oleks teinud praaki, siis oleksid komisjoni ettekirjutused tühistatud, aga nende aastate jooksul pole kohus seda kordagi teinud.

Riigikontrolör Janar Holmi sõnul sai eelnõu riigikontrollile teatavaks esmaspäeval, kui see riigikogu menetlusse esitati.

«ERJK tegevuses on seni osalenud ühe osapoolena ka riigikontrolli esindaja ja meie silmis on erakondade rahastamise järelevalvekomisjon täitnud oma rolli,» ütles Holm esmaspäeva õhtul Postimehele.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles