Raimond Kaljulaid ei ole ERJK likvideerimise vastu (1)

Postimees
Copy
Raimond Kaljulaid.
Raimond Kaljulaid. Foto: Sander Ilvest

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Raimond Kaljulaid ei leia, et erakondade rahastamise järelevalve funktsiooni üleandmine riigikontrollile oleks ohtlik või tähendaks seda, et erakondade rahastamise üle kaob tõhus järelevalve. 

«Erakondade rahastamise järelvalve komisjoni kuuluvad erakonnaseaduse alusel riigikogus esindatud erakondade esindajad ja kolme ametkonna (riigikontrolli, õiguskantsleri ja vabariigi valimiskomisjoni) esindajad. Seega näiteks viie erakonnaga riigikogu koosseisu korral on poliitikud komisjonis enamuses,» kirjutas Kaljulaid sotsiaalmeedias. Tema meelest see ei ole otstarbekas ega ka õige, et poliitikud iseenda rahastamist kontrollivad.

Teise põhjusena toob ta välja, et riigikontrolli tööd juhtiva riigikontrolöri nimetab viieks aastaks ametisse riigikogu presidendi ettepanekul. Seda sätestava põhiseaduse p 134 kohta kirjutatakse kommenteeritud väljaandes: «Selline riigikontrolöri ametisse nimetamise kord välistab alluvussuhte ja on seega üks olulisi riigikontrolli sõltumatuse tagatisi.»

Kaljulaidi meelest on senised riigikontrolörid olnud üldiselt sõltumatud ja ta ei näe põhjust riigikontrolli umbusaldada.

«Kolmandaks, kogu lugupidamisega ERJK tegevust ja tööd toetava ametkonna suhtes, kes on kindlasti olnud pühendunud ja professionaalsed – riigikontroll on samuti väga tugev ametkond ja nendepoolse järelvalve sisulises kvaliteedis ei ole küll mingit põhjust kahelda,» selgitas Kaljulaid. 

Kokkuvõtteks kirjutas Raimond Kaljulaid, et ei näe veenvat argumenti, miks tuleks eelistada senist erakondade rahastamise korraldust (poliitikutest enamusega komisjon) sõltumatule ja professionaalsele riigikontrollile. «Ja ma ei näe, miks sellise otsuse tegemine peaks kuidagi tähendama võimu veel suuremat konsolideerumist praeguse koalitsiooni kätte,» lisas ta. 

«Muidugi on praeguse valitsuse käitumine väga suur probleem ja oht õigusriigile ja julgeolekule, kuid konkreetselt see eelnõu võib pikemas perspektiivis õigusriiki tugevamaks muuta,» märkis ta. «Katkine kell näitab kaks korda päevas õiget aega – ka katkine valitsus teeb aeg-ajalt mõistlikke otsuseid. Võimalik, et see on üks neist,» nentis Kaljulaid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles