Küsime spetsialistilt Kas kasse ja koeri tuleb marutaudi vastu vaktsineerida?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Lemmikloomi on jätkuvalt vaja marutaudi vastu vaktsineerida, sest meie idapoolses naaberriigis on marutaud laialt levinud. 
Lemmikloomi on jätkuvalt vaja marutaudi vastu vaktsineerida, sest meie idapoolses naaberriigis on marutaud laialt levinud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti on juba seitse aastat ametlikult marutaudivaba riik. Kas on mõtet lasta kasse ja koeri marutaudi vastu vaktsineerida?

Enel Niin

Veterinaar- ja Toiduameti peaspetsialist

Lemmikloomi on jätkuvalt vaja marutaudi vastu vaktsineerida, sest meie idapoolses naaberriigis on marutaud laialt levinud. Haigus võib Eestisse jõuda metsloomade rändega või vaktsineerimata ja nakatunud lemmikloomaga, kes on riiki toodud nõudeid eirates. Näiteks aasta alguses jõudis marutaud nakatunud kutsika illegaalse sisseveo tõttu uuesti Prantsusmaale. Kui nakatunud loom puutub kokku vaktsineerimata lemmikloomadega, võib marutaud hõlpsasti jõuda ka inimeseni.

Lemmikloomade marutaudivastane vaktsineerimine on Eestis kohustuslik ja riik toetab seda. Vaktsineerimiseks võib pöörduda iga loomaarsti poole. Riigi poolt volitatud looma­arstile tagab riik tasuta vaktsiini, süstitegemise vahendid ja maksab süsti tegemise eest.

Vaktsineerimisega võivad kaasneda kulud, mida riik ei kanna: visiiditasu, transporditasu, dokumentide vormistamine. Tavaliselt korraldavad maapiirkonna volitatud loomaarstid kevaditi-suviti tasuta või mõõduka tasu eest vaktsineerimiskampaaniaid. Millised loomaarstid osutavad riiklikult toetatavat teenust, saab teada VTA vastava regiooni piirkondlikust veterinaarkeskusest.

Hea lugeja, kui teil on küsimus, millele soovite vastust, saatke see aadressil maaelu@ajaleht.ee ja otsime sellele vastuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles