Kultuurmustikaid on lihtne koduaias kasvatada

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kultuur­mustikad ei määri suud ja neist paremat marja sügavkülmutamiseks pole. Ülessulatatuna ei kaota need väljanägemist ja kaunistavad kenasti kooki.
Kultuur­mustikad ei määri suud ja neist paremat marja sügavkülmutamiseks pole. Ülessulatatuna ei kaota need väljanägemist ja kaunistavad kenasti kooki. Foto: Taimi Paal

Kultuurmustikad on ütlemata väärt marjad, mida lihtne oma aias kasvatada, kuid mustikapeenra rajamisel tuleb arvestada kindlate reeglitega. Tähtsaim on valida õige muld.

Maa Elu küsis soovitusi mustikaid kasvatavalt Metsa talu peretütrelt Piret Roosvaldilt ja metsamarjade kasvatamist uurinud botaanikult Taimi Paalilt.

Armastavad päikest ja õiget mulda

Aias kohta valides arvestage, et kui metsas kasvavad mustikad puude varjus, siis kultuurmustikatele tuleb valida päikeseline koht. Mustikaid võib kasvatada üksikult murus või pikkade rividena, aga need sobituvad ilusti ka lillepeenrasse.

Roosvald soovitas iga taime jaoks kaevata vähemalt kümneliitrine istutusauk, millesse kallata väetisevaba happelist turvast. Turba pH peab kindlasti olema all 5. „Aianduspoest turbakotte uurides leiate kindlasti pH väärtuse,” juhatas ta. „Ei sobi kasutada tomati ega kurgi kasvuturvast.”

Paal ütles, et mustikale sobivaim pH ehk mulla happesus on 3,5–4,5. „Tavaliselt koduaia muld ei ole enam väetamise ja harimise tulemusel happeline, seepärast tuleb muld mustika kasvukohal välja vahetada väetiseta freesturbaga. Mingil juhul ei tohi kasutada väetise ja lubjaga turbasegusid!” rõhutas ta. „Eriti tarvilik on mullavahetus raskete savimuldade korral. Liivasele mullale, kui seda pole aastaid tugevalt väetatud ja lubjatud, võib segada hulka väetiseta freesturvast.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles