Andrus Karnau: Tolkuse takistus (2)

Andrus Karnau
, kolumnist, Lääne Elu peatoimetaja
Copy
Andrus Karnau.
Andrus Karnau. Foto: Sander Ilvest

Rail Baltic pole esimene ega jää ilmselt ka viimaseks suureks investeerimisprojektiks, mis ebaõnnestub keskkonnaekspertide praagi tõttu.

Riigikohus tühistas äsja Rail Balticu trassi planeeringu Pärnumaal, sest see pidi minema läbi Tolkuse looduskaitseala metsiste mänguala.

Riigikohtu otsust lugedes tahaks kangesti teada, et kes oli see ülikoolis loodusteadust õppinud ekspert, kes soovitas Pärnumaal viia trass läbi kaitsealuse liigi püsima jäämiseks hädavajaliku metsatuka. Kas tal on ka südametunnistus või oli tähtis ainult aruanne õigeks ajaks valmis saada, et uuringufirmale laekuks tööde eest kokku lepitud tasu.

Ma ei tahaks olla Tallinna ringkonnakohtu kohtuniku nahas, kes kirjutas mullu juunis tehtud otsuses järgmised read: «Tolkuse loodusala, mille juures asub Kõveri metsise püsielupaik, kaitse eesmärgiks on vanade loodusmetsade, mitte metsiste kaitse. Metsistega ei tulnud arvestada ka vanade loodusmetsade tunnusliigina.»

Rail Balticu Eesti osa maksumus võib küündida kahe miljardi euroni. Kaks aastat tagasi hindas tehnilise järelevalve amet, et kulub 1,6 miljardit. Majanduskriis aitab kulusid madalamale suruda, aga ikkagi on tegu hiiglasliku rahapaigutusega. Projekti pingestab nii koostöö Läti ja Leeduga kui ka Euroopa Komisjoni rahastamisotsused.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles