Tee psühhedeelne rännak oma sisekosmosesse

Andrei Liimets
, filmikriitik
Copy
Netflix kutsub trippima: psüühedeelsete elamuste võlusid illustreeritakse värvikirevate mustritega.
 
Netflix kutsub trippima: psüühedeelsete elamuste võlusid illustreeritakse värvikirevate mustritega.  Foto: Filmikaader

Arvestades ligi 200-miljonilist kasutajaskonda ja staatust maailma populaarseima voog­edastusplavormina, on Netflix kõike muud kui kontrakultuuriline nähtus. Seda huvitavam on hipivaim, mis läbib mitmeid hiljuti avaldatud filme ja sarju, nii erivajadustega inimeste õigustest rääkivat «Crip Campi», võrratult ogarat ja kirjeldamatult fantaasiarikast animatsiooni «The Midnight Gospel» kui ka äsja avaldatud dokumentaali «Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics» («Head trippi: Seiklused psühhedeelikumidega»).

Filmi eesmärk on hea – heita valgust laiema avalikkuse ees pikka aega tabuteemana püsinud psühhedeelikumide maailma. Kuigi juttu tuleb mitmesugustest keelatud ainetest, nagu ayahuasca ja psilotsübiin, saab enim tähelepanu kurikuulsaim neist, lüsergiinhappe dietüülamiid ehk LSD. Teadmatuse kae eemaldamiseks on kokku kogutud terve plejaad kuulsusi.

Järjepanu jagavad oma kogemusi koomikud Sarah Silverman ja Marc Maron, muusikud Adam Horovitz ja ASAP Rocky, näitlejad Ben Stiller ja Carrie Fisher, tippkokk Anthony Bourdain ning paljud teised. Arvestades, et viimased kaks nimetatut lahkusid meie seast juba vastavalt neli ja kaks aastat tagasi, on mõnevõrra valgustkartvat materjali kogutud üpris pika aja peale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles