Nestor: põhiseaduse järgi võib-olla ei saagi riigikontrollile sellist ülesannet anda (13)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Eiki Nestori sõnul ajendasid komisjoni looma valimiskulud: kui näed, et konkurent teeb reklaami sinust kaks korda mahukamalt, aga paberite järgi kulutab vähem raha, siis tekib küsimusi. 
Eiki Nestori sõnul ajendasid komisjoni looma valimiskulud: kui näed, et konkurent teeb reklaami sinust kaks korda mahukamalt, aga paberite järgi kulutab vähem raha, siis tekib küsimusi. Foto: Mihkel Maripuu

Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon (ERJK) alustas tööd 2011. aastal. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu esimehe Eiki Nestori sõnul olid just nemad eraldiseisva järelevalve komisjoni loomise idee autorid ning selle vajaduse tingisid küsimused Res Publica ebaproportsionaalselt suure valimiskampaania ümber sajandi alguses. Praegust ERJK likvideerimise eelnõu peab Nestor vastuoluliseks ning näeb selles kahte sõlmkohta, millest üks võib olla tööpraak või teadlik tegevus.

Teie olete olnud ERJK loomise juures, üks idee autoritest. Millistel kaalutlustel otsustati luua selline eraldiseisev komisjon?

Erakondade valimiskulude kontroll oli esialgu vabariigi valimiskomisjoni pädevuses. Sellest kohustusest tahtis valimiskomisjon vabaneda, sest kokku ei sobinud valimiste korraldamine, häälte lugemine ja samal ajal ka valimiskampaania kulutuste kontrollimine. Need on kaks erinevat teemat. Palju aastaid prooviti selgeks teha, et [rahastuse] järelevalve ei ole nende asi.

Siis delegeeriti erakondade rahastamise järelevalve kohustused riigikogu korruptsioonivastasele erikomisjonile. Ka see lahendus ei olnud kõige sobivam. See ei olnud hea lahendus, sest nõnda seoti omavahel otseselt erakondade valimiskulud ja korruptsioon. Seega sobiva lahenduse otsimine jätkus.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles