Aleksei Lotman: üraskid metsa kallal (6)

Aleksei Lotman
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Aleksei Lotman
Aleksei Lotman Foto: Madis Sinivee

Postimees on korduvalt kirjutanud juriidiliselt korrektsetest viisidest, kuidas metsa rüüstatakse. Seda ka kaitsealadel. Kahjuks tuleb selliseid näiteid aina juurde, olgu era- või riigimetsas, nagu võime lugeda 19. mai lehest.

Metsa rüüstamise hoogustamise õigustamiseks kõlbavad näiteks üraskid. Tegelikult on üraskirüüste eelkõige intensiivse metsamajanduse ja sellega kaasneva metsaökosüsteemide vaesumise tagajärg, sest loodusmetsades raskendab üraskite kontrollimatut paljunemist puistu eriliigilisus ja looduslike vaenlaste rohkus. Paraku kostab praegu süüdistusi, justkui leviks üraskid kaitsealadelt tulundusmetsa, kuigi tegelik pilt on pigem vastupidine.

Süüdistused on küll õhust võetud, kuid täiendava raie õigustamiseks kõlbab mistahes demagoogia. Nii ongi RMK asunud üllatuslageraiet tegema, seda hoolimata oma ammusest avalikust poliitikast pidada kevadsuvist linnurahu. Ja kui juba raiuda, siis muidugi kõik lagedaks, mis siin enam vaid kuuskedega piirduda. Üraskitest toituvat laanerähni tuleb samuti ignoreerida või koguni teha üraskirüüste kaassüüdlaseks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles