Paunküla meevaras viidi mujale

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Paunküla ja Ardu kandis tegutsenud aastane isakaru oli nuhtluseks kohalikele ning seetõttu tuli keskkonnaametil ta uude elupaika viia.
Paunküla ja Ardu kandis tegutsenud aastane isakaru oli nuhtluseks kohalikele ning seetõttu tuli keskkonnaametil ta uude elupaika viia. Foto: Aimar Rakko/Keskkonnaamet

Keskkonnaamet asustas ümber Paunküla ja Ardu kandis ringi liikunud ja mesitarusid lõhkunud isakaru. 

Paunküla ja Ardu kandis tegutsenud aastane isakaru oli nuhtluseks kohalikele ning seetõttu tuli keskkonnaametil ta uude elupaika viia. 

Karu kontole jääb 8 lõhutud mesitaru, 22 hävinud mesilasperet ja 227 lõhutud kärge. Lõhkumised algasid aprillis.

«Kohalikud elanikud on püüdnud looma korduvalt peletada paugutite ja valgusrakettidega, kuid nende abinõude kasu on olnud ajutine – loom on kas samasse kohta või kõrvalmajapidamisse naasnud,» selgitas amet. 

Selle nädala alguses seadis keskkonnaamet koos loomaarst Madis Leivitsaga Ardu aleviku serva üles kastlõksu. «Täna keskööl saabus kasti juurde paigutatud kaamerast ka esimene pilt selle ümbruses ringi uudistavast karust. Kastlõksu sees olevat sööki ta kohe uudistama ei tõtanud. Pigem püüdis selle kõrval elektrikarjusega piiratud mesitarudele ligi pääseda,» kirjeldas amet karu teekonda. Karu läks kasti alles kell 6 hommikul.

Loom uinutati, kõrva külge pandi märgis ning karu viidi võimalikult kaugele inimasustusest, et ta harjuks metsast toitu hankima. «Loodame, et uues elupaigas leiab noor karu endale piisavalt söögipoolist ja mängumaad,» lisas amet. 

Keskkonnaamet tuletab meelde, et selliste vääralt käituvate loomade tekkimist saab inimene ennetada. Asulates tuleb ära hoida lihtsad võimalused toidu leidmiseks – paigaldades tarude ümbrusse elektrikarjuse, on karul keeruline tarusid lõhkuda ja nii nuhtlusisendiks kujuneda. Noored karud võivad mõnikord uudishimust sattuda inimasustuse lähedale – see on normaalne. Juhul kui mõnel isendil kujuneb välja pidev käitumismuster, siis tuleb pöörduda Keskkonnaameti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles