Nurmenukukampaania lõpuspurti toetavad lätlased

Ülle Harju
, reporter
Copy
Nurmenukud.
Nurmenukud. Foto: Maris Kolk.

Teist kevadet toimuva nurmenukuvaatlusaktsiooni lõpusirgel löövad usinalt kaasa lätlased, rõõmustades Eesti loodusteadlasi.

Laupäeva lõunaks olid huvilised teinud 1137 nurmenukuvaatlust, vaadelnud kokku 130 029 õit ja saatnud 2700 nurmenukupilti.

«Kõige enam tuleb vaatlusi endiselt Tallinna ümbrusest, kuid eelmisel nädalal avasime ka lätikeelse veebilehe ning Lätist on tulnud peaaegu 130 vaatlust, enamasti Riia piirkonnast,» rääkis vaatluskampaania «Eesti otsib taas nurmenukke» üks korraldajatest, Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi magistrant, nurmenukkude uurija Marianne Kaldra.

Riia ongi vaatluste arvu poolest praegu teisel kohal, järgnevad Tartu ja Saaremaa.

Nurmenukkude õitsemise aeg hakkab tasapisi lõppema, kuid sel nädalavahetusel on veel viimane aeg soovijatel enda nurmenukuvaatlused ära teha. Nurmenukuvaatlusi saab sisestada nii eesti-, inglise-, vene- ja sellest aastast ka lätikeelses nurmenukuveebis.

Kampaania «Eesti otsib taas nurmenukke» korraldajad on Tartu Ülikooli (TÜ) teadlased ja Eestimaa Looduse Fond (ELF).

Nurmenukuvaatluse tegemiseks tuleb vaadata nurmenuku õie sisse, määrata õie tüüp ja tulemused sisestada nurmenukk.ee kodulehel.

S- ja L-tüüpi õied on palja silmaga näha ning vaatluse tegemiseks polegi rohkem eelteadmisi vaja. Algatuse kodulehel nurmenukk.ee on pilte, videojuhendeid ning lihtne vaatluse sisestamise koht.

"Eesti otsib nurmenukke" on kodanikuteaduse kampaania, mis lükati käima 2019. aasta kevadel. Populaarsel loodusvaatlusel tehti märkimisväärsed 1700 vaatlust, mille käigus eestimaalsed määrasid ligi 220 000 nurmenuku õie tüübi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles