Našist Mark Sirõk võib Venemaalt varjupaika paluda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Марк Сирык.
Марк Сирык. Foto: Toomas Huik.

Aprillimässu korraldamises süüdistatud, kuid Eesti esimese astme kohtus õigeks mõistetud äärmusliku noorteliikumisega Naši seotud Mark Sirõk võib Venemaalt poliitilist varjupaika paluda.

«Kui Eesti võimude surve mulle jätkub, siis ma ei välista, et pean Venemaalt poliitilist varjupaika paluma,» ütles Sirõk neljapäeval Moskvas toimunud Naši pressikonverentsil. Ta lisas, et pole seni poliitilist varjupaika taotlenud, kuna on sündinud Eestis ja peab seda oma kodumaaks, teatas Interfax.

«Ma ei ole venemaalane, pean ennast eestivenelaseks,» sõnas Sirõk.

Võimalikust poliitilisest varjupaigast Venemaal rääkides viitas Sirõk teda süüdistanud prokuröri kinnitusele, et ta kaebab aprillimässu korraldamise süüdistuses õigeks mõistetud neliku kohtuotsuse edasi.

«Üldiselt ei pea me härra Sirõki uitmõtteid vajalikuks kommenteerida. Aga hiljutise õigeksmõistva kohtuotsuse valguses kõlab selline avaldus võimalikust poliitilise varjupaiga küsimisest üsna kummaliselt. Küllap leidis härra Sirõk nüüd Moskvas võimaluse süüdimõistva otsuse puhuks ettevalmistatud avalduse väljaütlemiseks,» kommenteeris Sirõki avaldust kaitsepolitsei komissar Andres Kahar.

Harju maakohus mõistis 5. jaanuaril aprillirahutuste korraldamises süüdistatud Dmitri Linteri, Dimitri Klenski, Maksim Reva ja Mark Sirõki õigeks. Kohtu hinnangul ei olnud kohtualuste süü massilise korratuse organiseerimises piisavalt tõendatud.

Riigiprokurör Triin Bergmann nõudis Sirõkile tingimisi kolmeaastast vangistust ja ülejäänud kolmikule tingimisi nelja-aastast vanglakaristust.

Süüdistusakti kohaselt organiseerisid Linter, Reva, Klenski ja Sirõk 2007. aasta 26. ja 27. aprillil Tallinnas massilisi korratusi, millega kaasnesid rüüstamised, purustamised, süütamised ning vastuhakud võimuesindajatele.

Kaitsepolitsei pidas Reva, Linteri ja Sirõki kinni ööl vastu 27. aprilli 2007 ning mehed võeti järgmisel päeval vahi alla.

Sirõk vabastati vahi alt 2007. aasta 13. juunil, Reva ja Linter sama aasta 16. novembril, Klenski pole seoses massirahutuste organiseerimise kriminaalasjaga vahi all viibinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles