Taas otsepildis: tuttpütid rajasid tormis hävinud pesa asemele uue kodu

Brita-Maria Alas
Copy
Tuttpütt pesal
Tuttpütt pesal Foto: Kuvatõmmis videost

Paar nädalat tagasi lõhkus tormituul otsepildis olnud tuttpüti pesa. Nüüd rajas tuttpütipaar pesa veidi ohutumasse kohta ja sellest nädalast on võimalik neid otsepildi vahendusel taas jälgida, teatas Eesti Ornitoloogiaühing.

Eelmisel nädalal sattus Lõuna-Eesti järvel asuv tuttpütipesa, millest kanti üle kaamerapilti, tugevatest läänetuultest põhjustatud lainetuse meelevalda ja kuna see oli nõrgalt hõredasse kaldaroostikusse ankurdatud, siis pääses algsest kohast lahti. Vanalinnud üritasid küll pesa uuesti rookõrte külge kinnitada ning kõrgemaks ehitada, kuid paraku lagunes kolme munaga pesa lainetuses lõplikult.

22. mail paigaldati kaamera samal järvel asuva teise tuttpütipaari pesa juurde. Selle paari pesa on tihedamas roostikus ja lainetusele mitte nii avatud kohas. Pesa leiti 16. mail, mil selles oli vähemalt kaks muna. Pühapäeva õhtul oli pesas juba viis muna. Ornitoloogiaühing ei oska aimata, kas emaslind muneb pessa veel mune. Tavaliselt muneb tuttpütt iga kahe päeva tagant, kokku kolm kuni kuus muna.

Emas- ja isaslind hauvad koos mune ning hauduma asuvad nad kohe pärast esimese muna munemist. Seetõttu ei kooru ka pojad kõik korraga, vaid mõne päeva jooksul. Haudumine kestab ligikaudu 25 päeva. Seega võib kaameraga pesas esimese poja koorumist oodata 8.-10. juuni paiku.

Otsepildis on aeg-ajalt märgata, kuidas emas-ja isaslind teevad pesale juurdeehitust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles