Itaalia tahab pensionärid ja töötud «viirusevalvuriteks» värvata

Postimees
Copy
Koolisööklate töötajate meeleavaldus täna Roomas. Itaalias pakuti välja idee 60 000 vabatahtlikust koosnevast viirusevalvest, kes hakkaks tuletama inimestele meelde vajadust viirusevastastest meetmetest kinni pidada.
Koolisööklate töötajate meeleavaldus täna Roomas. Itaalias pakuti välja idee 60 000 vabatahtlikust koosnevast viirusevalvest, kes hakkaks tuletama inimestele meelde vajadust viirusevastastest meetmetest kinni pidada. Foto: Mauro Scrobogna/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Itaalia võimud on teinud ettepaneku luua 60 000-liikmeline vabatahtlik viirusevalve, kes hakkaks meenutama piirangute leevendamise järel inimestele vajadust viirusevastastest meetmetest kinni pidada. 

Viirusevalvesse värvataks pensionäre ja töötuid, kes hakkaksid meenutama avalikes kohtades inimestele vajadust hoida vahet ja kanda maski. Samas ei oleks neil lubatud inimesi trahvida.

Ettepanekuga tulid välja Itaalia regionaalminister Francesco Boccia ja Bari linnapea Antonio Decaro.

Viirusevalvesse hakkaks inimesi määrama tsiviilkaitseüksus, mis on pandeemia ajal aidanud leida väljundit erinevatele vabatahtlikele.

Bari linna meer Decaro ütles, et viirusevalvuriteks võiksid saada samad inimesed, kes on pandeemia ajal aidanud abivajajateni viia toidukaupa või ravimeid.

«Selles uues faasis aitaksid nad kontrollida ligipääsu parkidele ja turgudele, loeksid inimesi, kes sinna sisenevad ja sealt lahkuvad, või selgitaksid inimestele randades kehtima hakkavaid juurdepääsupiiranguid,» ütles Decaro.

Osa ametkondi tervitab mõtet abijõust ajal, mil riik hakkab vaikselt piirangutest väljuma ja baarid, kohvikud ja rannad kipuvad jääma hätta neisse tungida üritavate massidega.

«Abilised võiksid olla kasulikud,» ütles Sardiinia pealinna Cagliari linnapea Paolo Truzu ja lisas, et tema linnas oleks neist enim abi randades.

Samas leidub neidki, kes idee maha laitsid.

«Kuidas saame arvata, et 60 000 inimest, kes leitakse kes teab kust ja keda õpetatakse välja kes teab kuidas, hakkavad ütlema itaallastele mida nad võivad teha tuginedes reeglitele, mida keegi ei mõista?» küsis endine valitsuse minister ja väikese tsentripartei Azione juht Carlo Calenda Twitteris.

«Kas see on normaalne ja seaduslik tegevus demokraatlikus riigis?» lisas ta.

Euroopameelse erakonna Piu Europa liige Giordano Masini ütles, et Itaalia vajab hoopis võimekaid professionaale.

«Me vajame arste, õdesid, sotsiaaltöötajaid, õpetajaid, haritud inimesi,» ütles Masini.

Itaalias on COVID-19 tõttu surnud ligi 33 000 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles