Andres Peets: maksma peab tee kasutaja, mitte auto omanik (12)

Copy
Andres Peets.
Andres Peets. Foto: Erakogu

Avalikud teed on samasugune ühiselt kasutatav ressurss nagu elekter või vesi, mille kvaliteet sõltub selle pealt teenitavast rahast, kirjutab ettevõtja Andres Peets.

President Kersti Kaljulaid avaldas mõni aeg tagasi arvamust, et autode omamise võiks maksustada. Majanduses ennast terava mõtlejana kehtestanud inimeselt poleks sellist mõtteavaldust oodanud.

Jah, vahendeid riigi toimimiseks ja vajalike infrastruktuuride ülevalpidamiseks napib pidevalt. Selle probleemi küüsis ei ole ainult meie. Raha teede ehituseks ja korrashoiuks napib ka mujal. Nii näiteks on ülimalt arenenud teedevõrguga USA – maailma esimene riik, kes võttis kasutusele teemaksud (road toll charge) – hädas teedevõrgu hooldamiseks piisavate vahendite kogumisega. Sarnasesse kitsikusse on sattunud ka mitmed teised arenenud majandusega riigid. Aga kas selleks peaks hakkama maksustama isiklikus kasutuses olevat vara ja minema üleüldse elukorralduse jaoks vajalike vahendite maksustamise teed?

Praegu hakkavad nakkuseleviku hirmus inimesed taas eelistama ühistranspordile erasõidukit ja see, kui nad peaksid sõiduvahendi omamise eest maksu maksma hakkama, on pehmelt öeldes küsitav. Samuti on küsitav suundumus, et selle maksu suurus peaks sõltuma automootori kubatuurist. Kas eesmärk on, et me kõik sõidaksime pisikeste Fiatide, Zaporožetsite ja Wartburgidega? Tere tulemast tagasi Nõukogude Liitu!

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles