Saarlaste järjehoidjad: hambaorgist suitsukalani

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsukala.
Suitsukala. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Raamatusõbrad on leidlik rahvas – sellest annavad tunnistust köidete vahele järjehoidjaks pandud ja sinna unustatud esemed.

«Arstiretseptid, tikud, hambaorgid, kuivatatud lilled, õnnitluskaardid…» loetles avastatud esemeid Pihtla raamatukogu staažikas juhataja Janne Sepp, kes on kirjandusteoseid laenutanud 1969. aastast, kirjutas Saarte Hääl.

«On olnud fotosid, pass, postkaarte, hambaorke, arveid, kahekroonine paberraha,» meenutas oma leide Saare maakonna keskraamatukogu pearaamatukoguhoidja Maire Rauk, kes töötab seal 1993. aastast.

Üle kümne aasta raamatukoguhoidjana töötanud Katrin Valma Valma ja tema kolleegide koostatud järjehoidjate nimekirja kuuluvad ka näiteks käärid, küüneviil, pliiatsid, juukseklambrid, maksekviitungid, arstiretseptid – üks koguni meditsiinilise piirituse ostmiseks –, sajakroonine rahatäht, mille omanik tagasi sai.

Ehk kõige ekstreemsema ja isegi ehmatava avastuse osaliseks on raamatukoguhoidjaist saanud Sirje Tarvis, sest pea viisteist aastat Orissaare raamatukogus töötanud Tarvis leidis kord üht tagastatud teost lapates sealt suitsukala jäänused – pea, rood ja saba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles