Haridusminister Mailis Reps saadaks lapsed augusti keskel kooli (24)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps (Keskerakond)
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps (Keskerakond) Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps (Keskerakond) ütles ERRi veebisaates «Otse uudistemajast», et koolilapsed võiksid uut kooliaastat alustada juba 15. augustil. 

Mailis Repsi sõnul on augusti keskelt õppeaasta alustamist plaaninud mitu kooli. 

Siis saaks ministri sõnul anda tunde nendele õpilastele, kes vajavad järeleaitamist, samuti saaks korraldada kevadel ärajäänud klassiekskursioonid ning muud tegevused, mis kevadel jäid toimumata.

Ametlikult algaks kooliaasta ikka 1. septembril, kuid koolidel oleks võimalus alustada varem, et tasandada kevadise koduõppe vajakajäämisi.

Reps rääkis, et eriolukorra ajal toimunud digiõpe oli suur pingutus nii lapsevanematele kui ka koolijuhtidele.

Ministeerium kinnitas Postimehele, et tarkusepäev on jätkuvalt 1. septembril. «Riiklikku suunist, et kõik läheksid 15. augustil kooli, kindlasti ei ole plaanis. Seega võib öelda, et tegu on võimaluse, mitte kohustusega, seda võimalust on mõned koolid ka varem kasutanud. Tänavusel erilisel aastal võib olla koolidel senisest enam soov seda võimalust tarvitada,» selgitas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja Tarmu Kurm.

Lagedi Põhikooli direktor Imbi Orav ütles Postimehele, et nemad oma lapsi kindlasti ei kutsu 15. augustist kooli. «Ma olen seda meelt, et meil on õpetajatel puhkused, mis on kinnitatud esimesel kvartalil, läheme 25. juunist puhkusele ja tagasitulek on 19. ja 21. augustil,» lisas ta. 

«Poolest augustist kindlasti ei kutsu lapsi kooli, kui, siis ainult augusti viimasel nädalal ja neid, kellel on veel suvetööd jäänud teha,» selgitas Lagedi põhikooli direktor. 

Jüri gümnaasiumi direktori Maria Tiro sõnul ei ole nemad veel kindlad, kas kutsuvad õpilasi augustis varem kooli. «Pole veel aruteluks olnud. Kõigepealt on sellel reedel tähtajaline mõtlemine, kus pannakse hindeid välja ning siis selgub, kui palju ja kellega see vajadus üleval on,» selgitas Tiro. Tema sõnul üritab gümnaasium kasutada ära juunikuud, kui tekib täiendava õppetöö vajadus. «Augusti kohta on vara rääkida. Selle otsustame ära, kui on juuni lõpp ning enne puhkuseid,» lisas Jüri gümnaasiumi direktor. 

Kadrioru Saksa Gümnaasiumi direktor Imbi Viisma ütleb, et nende kool alustab õppeaastat traditsiooniliselt tarkusepäeval. «Pigem mitte (augustis - toim). Meil on traditsiooniline algusaeg,» lisas ta. «Meil on tavaline õppeaasta, sest distantsõpe on toiminud hästi,» selgitas KSG direktor ja lisas, et isegi juunis ei tee nad õppetööd kauem. 

Gustav Adolfi Gümnaasiumi direktori Henrik Salumi sõnul pole koolis veel seda teemat arutatud. «Meil ei ole pikem juunikuu. Me lõpetame õppeperioodi tavapäraselt,» ütles Salum. Ta lisas, et nad pole kaalunudki varianti, kas alustada varem või lõpetada kooliaasta hiljem. «Ma arvan, et oleme distantsõppega suutnud päris hästi hakkama saada,» selgitas Salum. 

Haridusministri pöördumine: uus kooliaasta algab 1. septembril

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps.
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Foto: Eero Vabamägi

Austatud haridusrahvas!

Kinnitan Teile, et tarkusepäev ja kooliaasta algus on jätkuvalt 1. septembril. Täna on avalikku inforuumi jõudnud tõlgendus, justkui ootaksid ees muudatused kooliaasta alguse kuupäevas.

Üleriigilist suunist, et kõik läheksid 15. augustil kooli, kindlasti ei ole plaanis. Eriolukorra ajal suhtlesin aktiivselt lapsevanemate, õpetajate ja koolijuhtidega ning väga paljude muude teemade kõrval tuli jutuks ka küsimus, kas oleks võimalik alustada tänavu tegevustega koolis enne õppeaasta ametlikku algust. Liiatigi ei oleks see esmakordne praktika, selliseid erandeid on rakendatud ka varasematel aastatel – sellist võimalust põhikooli- ja gümnaasiumiseadus pakub.

Kindlasti aga on tegu võimaluse, mitte kohustusega ning tänavusel erilisel aastal on selle võimaluse vastu rohkem huvi tuntud.

Ilusat õppeaasta lõppu, abiturientidele edu eksamiteks! Samuti soovin kõigile kosutavat eesootavat suvevaheaega, et taas tavapäraselt 1. septembril uut kooliaastat alustada!

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles