Liis Lipre-Järma: julgeolekunõukogu juhtimine videodiplomaatia ajastul

Copy
Välisministeeriumi rahvusvaheliste organisatsioonide ja inimõiguste büroo direktor Liis Lipre-Järma.
Välisministeeriumi rahvusvaheliste organisatsioonide ja inimõiguste büroo direktor Liis Lipre-Järma. Foto: Erakogu

ÜRO Julgeolekunõukogu Eesti eesistumine keerulistes oludes oli väärt õppetund kõigile, kirjutab välisministeeriumi rahvusvaheliste organisatsioonide ja inimõiguste büroo direktor Liis Lipre-Järma.

Meie ÜRO Julgeolekunõukogu (video)eesistumine saab kohe läbi. See oli täpselt nii hoogne nagu välispoliitiline aeg, milles elame. Meie diplomaadid New Yorgis juhtisid istungeid sõna otseses mõttes oma elutoast. Töö muutus keerulisemaks – videodiplomaatia kuluaarid ei ole nii inforikkad kui koridorikohtumised. Olme, pereelu ja välispoliitika köögipool sulasid üheks kokku.

ÜRO Julgeolekunõukogu päevakava mais oli niisama tihe, kui see olnuks füüsiliste istungite ajastul. Arutelude tooni ja fooni lõid üleilmne pandeemia ja suurriikidevahelised erimeelsused. Nõukogu (h)arutas tupikut Covid-19-teemalise resolutsiooniga, mille vastuvõtmise tõenäosus kahaneb iga päevaga. 15 riiki ei ole seni suutnud ühiselt avaldada toetust peasekretär António Guterrese üleskutsele peatada pandeemia ajaks sõjategevus. Eelkõige viitab see kasvavale pingele suurte vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles