Õli, tušš ja portselan - kas neist saab kleite teha?

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Maalilt ja portselanserviisilt maailma – Lilli Jahilo kleitidel ärkab ellu ja astub tänavale Adamson-Ericu kunst.
Maalilt ja portselanserviisilt maailma – Lilli Jahilo kleitidel ärkab ellu ja astub tänavale Adamson-Ericu kunst. Foto: Stina Kase Photography

Mis saab, kui mitu kaunist kunsti ühte patta panna? Kas sellest saab ilu üledoosi või hoopis eriliselt hõrgu ja maitseka elamuse? Lilli Jahilo äratas ellu Adamson-Eriku legendaarse kunsti.  

Tänavune moekevad on hoolimata pikalt pigistanud piirangustest loominguliselt väga laetud. Tallinn Fashion Week ületas kõik publikurekordid, kuid virtuaalsete etendustega on välja tulnud ka mitmed teised nimekad tegijad Eesti moeloojate hulgas. Lilli Jahilo virtuaaletendus liitis kaalukad tähtpäevad: moemaja 10. sünnipäeva ja Eesti Kunstimuuseumi 100. aastapäeva.

Kantav maal, portselan ja graafika

Lilli Jahilo elegantset ja kerge ajaloolise mekiga joont ilmestasid uljad värvid, volüümikamad vormid ja otse maalikunstiklassikast välja astunud motiivid. Disaineri looming oli inspireeritud legendaarse Adamson-Ericu loomingust.

«Kunstimuuseum tegi mulle sellise koostööettepaneku ja olin kohe põnevil,» selgitab Lilli Jahilo. «Selline pakkumine – elustada tõelist maalikunsti kullafondi kuuluvat klassikat – tuleb ju vaid korra elus!» Disainer süvenes Adamson-Ericu pärandisse avatud meelega, otsides motiive, mis kõnetaks ja nõuaks uuestisündi stiilse kleidi kujul. Valitud motiive pole tegelikult palju, kuid kõigisse läks moelooja süvenenult sisse. Vahel sündis imesid pisimast miniatuursest motiivist. «Kasutasin sinivalget portselani ja üht helgetes kollastes toonides maali. Siis tulid lillemaalid. Ja mis mind eriliselt paelus – üks imetilluke must tušijoonistus. Mulle oli see väga huvitav rännak ja tunnen, et valmisid päris erilise looga kollektsioonid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles