Jan Trei: elu üle Eesti (1)

Jan Trei
Copy
Jan Trei.
Jan Trei. Foto: Kristian Kruuser

Kohalikud omavalitsused peavad ettevõtluskeskkonda arendama, kirjutab Isamaa Harju piirkonna esimees, Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei.

Nii nagu teisteski lääneühiskondades valitseb Eestis selge linnastumise tendents. Hajaasustusega riigi ääremaastumine seab meid silmitsi tõsiste demograafiliste ja majanduslike riskidega. Olukorra muudab veelgi keerulisemaks asjaolu, et Eestis on sisuliselt üks suur tõmbekeskus – Tallinn koos Harjumaa nn kuldse ringiga.

Kui me sellele probleemile lahendust ei leia, siis terendab meile tulevikus Eesti, mille terve elanikkond on koondunud Harjumaale. Seega peame looma motivatsioonipaketi kohalikele omavalitsustele (KOV), mis aitaks kaasa ettevõtluse arendamisele ja ühes sellega ka toetaks asustust väljaspool suuremaid keskusi.

Kaasaegse riigikorralduse võtmesõnaks on KOVide ja kogukondade võimestamine. Keskvalitsuse tasandil toiminud tsentraalne juhtimine ei paku lahendusi enamikule kohalikku elu puudutavatele küsimustele.

Kohalikke elanikke puudutavad küsimused tuleb otsustada ja lahendada elanikele kõige lähemal tasandil, KOVides. 2017. aastal läbi viidud haldusreformi eesmärk oligi täita seda põhimõtet – suurendada omavalitsuste võimet avalikke teenuseid pakkuda ning nende konkurentsivõimet. See suur haldusterritoriaalne reform vähendas meie kohalike omavalitsuste koguarvu 213-lt 79-le. Praeguseks on keskmine omavalitsuse elanike arv ja pindala peaaegu kolmekordistunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles