Praht, linn ja filmirežissöör ehk Rainer Werner Fassbinder 75

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
Rainer Werner Fassbinder.
Rainer Werner Fassbinder. Foto: United Archives/Kpa/imago Images/United Archives

Mõned otsustavad elada kiirelt ja surra noorelt – vastavalt ühele mõjukale müüdile. Rainer Werner Fassbinder oli üks neist. Elas ta tõesti kiirelt ja suri ka noorelt, 37-aastaselt. Kui poleks sel hetkel surnud, oleks surnud ilmselt varsti ja kui poleks varsti surnud, saaks ta 31. mail 75 ja elaks pärast seda ilmselt igavesti.

Surma põhjuseks kokaiini ja barbituraatide üledoos. Väidetavalt olla tema päevased intoksikatsioonikogused olnud üldse muljet avaldavad: kaks grammi kokaiini, natuke heroiini, pudel viskit, 10 õlut, sada sigaretti. Tehtagu järele! Millele lisati mööndusena, et seda siis, kui ta töötas, millele omakorda lisati topeltmööndusena, et töötas ta muidugi kogu aeg. Fassbinderi surmapäevaks jäi tema CVsse üle 40 filmi (üks neist ka 14-tunnine teleseriaal «Berlin Alexanderplatz»), 24 teatrilavastust jne. Puhkus tähendas tema puhul seda, et ta lavastas teatris. Parasjagu oli tal pooleli pätist kirjaniku Jean Genet’ romaani järgi tehtud filmi «Querelle» montaaž. Plaani oli võetud film pealkirjaga «Kokaiin». Kusagil diivani vahel vedeles ka pooleliolev käsikiri pealkirjaga «Rosa L.», millest siis pidi kunagi saama film revolutsionäär Rosa Luxemburgist.

1974. aastal – pärast üht tema hinnatuimat ja vist ka kommertslikult edukaimat filmi «Hirm närib hinge seest» – küsiti talt intervjuus, millised on edasised plaanid. Fassbinder vastas: tahaks tempot maha tõmmata ja teha ainult kaks filmi aastas, ühe kinofilmi ja ühe telefilmi, selline oleks unistus. Ma tahan olla koledana ajakirja Time kaanel, ütles ta kord olevat samuti ühe oma tulevikusihtidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles