Pandeemia lõi uue maailma. Milline see on? (6)

Villu Päärt
, reporter
Copy
Vaikelu Berliini Schönefeldi lennujaamas
Vaikelu Berliini Schönefeldi lennujaamas Foto: Fabrizio Bensch

Ei ole endine. Midagi nii raputavat pole maailm üle elanud viimasest maailmasõjast alates. Mis jäi veebruari, kus uudised kaugest nakkusest tundusid veel üsna ebaolulised ja kauged? Mis ootab meid ees tulevikus, mil maailm on üle elanud sadu tuhandeid elusid nõudnud pandeemia?

Endine Eesti Panga president, majandusteadlane Ardo Hanson sõitis teisipäeval rongiga Tartusse ja jalutas läbi päikeselise linna, ületas Emajõe, et jõuda ülikooli uude õppehoonesse Delta.

Ta ei näinud ei rongis ega Tartu kesklinnas ühtki maski kandvat inimest.

Ennustus, et me hakkame maskides ringi käima, veelgi lennukamalt, et maskist saab sotsiaalne norm, ei ole täitunud.

Hanson oli Tartus, et osaleda kriisiajast tingituna veebis peetud Delta keskuse konverentsil, mis küsis: «Milline saab olema kriisijärgne maailm?» Hoolimata karjuvalt viletsast videoülekandest said eksperdid mõtteid jagada.

Hanson ütles seal, et muutusi ei tasu üle dramatiseerida. Kõik, mis tuleb pärast koroonat, on enam-vähem sarnane sellega, mis oli enne. Teekond normaalsusse on juba alanud, inimesed julgevad taas ühes ruumis koos olla, tõi ta näite.

Aga kindlasti on Hansoni sõnul tulekul pikk pankrotilaine, mis puudutab ettevõtteid, kodumajapidamisi ja riike. Halvad laenud saavad läbi raputatud, sellega tuleb leppida.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles