Clint Eastwood – 90 (2)

Tarmo Jüristo
, kultuurikriitik
Copy
Clint Eastwood 1966. aasta spagetivesternis «Hea, paha ja inetu».
Clint Eastwood 1966. aasta spagetivesternis «Hea, paha ja inetu». Foto: Rights Managed/ronald Grant Archive/Mary Evan/scanpix

Aastal 1962 kirjutas tollal praktiliselt tundmatu ja sel hetkel töötu noor itaalia filmitegija Sergio Leone stsenaariumi, mis oli ümberjutustus Kurosawa värskelt linastunud samuraifilmist «Yojimbo». Leone filmi pealkirjaks sai hiljem «Peotäis dollareid».

Leone ei olnud filmimaailmas küll päris algaja (ta oli olnud kaastegev näiteks «Ben-Huri» Itaalias toimunud võtete juures), kuid 60ndate keerulistes oludes ei olnud tal ei tuntust ega raha, et saada oma filmi peaossa mõnd kuulsat nime – nii osutus filmi peategelase Nimeta Mehe rolli valituks suhteliselt tundmatu noor näitleja Clint Eastwood, kes teenis oma töö eest 15 000 dollarit ja võtete lõpetamisel boonusena Mercedes-Benzi auto.

Edasine, nagu tavatsetakse öelda, on ajalugu.

31. mail 90 aasta juubelit tähistav Eastwood on ilma kahtluseta üks 20. sajandi filmimaailma kõige ikoonilisemaid ekraaninägusid. Ja just nimelt nägusid – Leone dollaritriloogia lähivõtetest kuulsaks saanud kipras kulm, puuriv pilk ning üleolevalt kõverdunud suunurk said Eastwoodi kaubamärgiks, mis ongi jäänud ta karakterite pärisosaks tema üle poole sajandi ulatuvas näitlejatöös.

Clint Eastwood 1964 aasta spagetivesternis «Peotäis dollareid».
Clint Eastwood 1964 aasta spagetivesternis «Peotäis dollareid». Foto: Cap/mfs/image Supplied By Capital Pictures
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles