Valitsus surub turule antikehade kiirteste, milleks terviseamet vajadust ei näe (12)

Copy
Terviseameti peadirektor Merike Jürilo.
Terviseameti peadirektor Merike Jürilo. Foto: Eero Vabamägi

Valitsus pressib terviseametile peale nende hinnangul ebatäpsete antikehade kiirtestide lubamist jaeturule, amet aga ei oma selleks volitust ega näe ka vajadust.

Riik sai mai alguses Tartu ettevõtjatelt, eesotsas Isamaa suurtoetaja Parvel Pruunsillaga, annetusena 50 000 antikehade kiirtesti, mis on aga mõeldud professionaalseks testimiseks, mitte kodukasutuseks, kirjutab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Kõige jõulisemalt pressib terviseametile COVID-19 läbipõdemist tuvastavate kiirtestide massidesse lubamist peale välisminister Urmas Reinsalu, kelle sõnul ei vasta tõele terviseameti väide, et usaldusväärseid koduteste Euroopas veel saada ei ole.

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo jääb aga endale kindlaks, et koduseks kasutuseks mõeldud antikehade määramise kiirteste EL-i turule veel lubatud ei ole, ehkki nende sertifitseerimine on mõningates laborites tõesti juba käsil ja protsessi läbimisel hoiab ka terviseamet silma peal. Terviseametil endal pole aga pädevustki müügiluba sellistele kiirtestidele väljastada, sellega tegeleb Euroopa Liidu ravimiamet.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles