Reinsalu kutsus suhetes Hiinaga üleatlandilisele ühtsusele

Copy
Välisminister Urmas Reinsalu EL-i videokohtumisel.
Välisminister Urmas Reinsalu EL-i videokohtumisel. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Reinsalu osales 29. mail Euroopa Liidu välisministrite mitteametlikul videokohtumisel, kus arutati Hiinaga seotud geopoliitilisi arenguid, ettevalmistusi järgmiseks Euroopa Liidu-Hiina tippkohtumiseks, võimalikke koostöövaldkondi ning EL ühtsuse tugevdamist. Samuti arutatakse Covid-19 pandeemia mõju Aasia ja Vaikse ookeani regioonis.

Reinsalu avaldas muret seoses Hiina kavaga muuta Hongkongi alusseadust viisil, mis piirab autonoomiat ja rikub rahvusvahelisi leppeid, ning avaldas toetust Euroopa Liidu ühispositsioonile – kutsuda Hiinat üles austama «üks riik, kaks süsteemi» põhimõtet.

Reinsalu lisas, et suhetes Hiinaga peaks rohkem otsima atlandiülest ühtsust, eriti ülemaailmse julgeoleku küsimustes. «Samuti on ülioluline parandada teabevahetust Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna samameelsete partneritega.»

«Eesti toetab Euroopa Liidu raamistikku strateegilistesse sektoritesse investeeritavate kolmandate riikide investeeringute sõelumiseks,» sõnas Reinsalu. «Strateegilise infrastruktuuri ja 5G võrkude turvalisus on hädavajalik.»

«Eesti tervitab Saksamaa algatust korraldada juhtide kohtumine Leipzigis,» lisas Reinsalu. «Vajame sarnaseid kohtumisvorme ka oma strateegiliste partneritega nagu USA, Suurbritannia ja India.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles