Kohtla-Järve riigigümnaasiumil järjekord ukse taga

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
Kohtla-Järve riigigümnaasiumi abituriendid Orina Jakovleva ja Juri Kostjukovski on särav paar, kes sai kokku peagi pärast Juri Ukrainast Ida-Virumaale saabumist. Nad on oma uue kooli suured fännid.
Kohtla-Järve riigigümnaasiumi abituriendid Orina Jakovleva ja Juri Kostjukovski on särav paar, kes sai kokku peagi pärast Juri Ukrainast Ida-Virumaale saabumist. Nad on oma uue kooli suured fännid. Foto: Teet Korsten

Veel mullu varakevadel Kohtla-Järvel koolisõja lõppu ei paistnud, nüüd aga lõpetab esimene lend ja eestikeelses riigigümnaasiumis õppida soovijaid on rohkem kui kohti.

Kohtla-Järve riigigümnaasiumi esimene lend lõpetab 19. juunil. Esimese õppeaastaga lahkus sealt 14 protsenti sügisel alustanutest, ent esimest korda Kohtla-Järve ajaloos on sügisel gümnaasiumi soovijaid rohkem, kui vastu võetakse. Direktor Hendrik Agur püüab gümnaasiumi koolide eliidi sekka vedada.

Mullu 1. septembril alustanud gümnaasiumi sünnivalud pälvisid tähelepanu kaugelt üle Ida-Virumaa piiride. Riigigümnaasiumi kavandati kahesüsteemsena, nii et muist õpib eesti keeles, aga teine, suurem osa 60 protsenti õppekavast eesti keeles ja 40 protsenti vene keeles. Seega oli põhjust karta, et eestikeelne ja -meelne gümnaasium kaob Kohtla-Järvelt sootuks – iroonilisel kombel riigigümnaasiumi sünniga. Kohalikud inimesed tõusid barrikaadidele, sest nähti venestumise ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles