Euroopas levib mure välisinvestorite pärast (10)

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Saudi mees koroonaviiruse tõttu tühjal pealinna Ar-Riyāḑi tänaval. Kui maailmamajandus peaks stabilseeruma, asuvad paljud Saudi Araabia riiklikud- ja erainvestorid omandama osalusi ettevõtetes üle ilma ning ettevõtteid üle võtma.
Saudi mees koroonaviiruse tõttu tühjal pealinna Ar-Riyāḑi tänaval. Kui maailmamajandus peaks stabilseeruma, asuvad paljud Saudi Araabia riiklikud- ja erainvestorid omandama osalusi ettevõtetes üle ilma ning ettevõtteid üle võtma. Foto: Ahmed Yosri/Reuters/Scanpix

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas (Keskerakond) loodab aasta lõpus esitada valitsusele seaduseelnõu välisinvestorite taustakontrolli korraldamiseks. Teema on koroonakriisi ajal teravnenud mujalgi maailmas. Nii mõnegi suure ja kaaluka ettevõtte aktsiate hind on kriisis kõvasti odavnenud, mis muudab olulise osaluse ostmise hõlpsamaks. Samuti on kannatanud nende võime oma võlgu tasuda, mistõttu võib vaja minna lisakapitali.

Välisinvestorite roll on Eestis viimasel ajal mitmel puhul kõne alla tulnud, just seoses vajadusega kindlustada olulisemate kohalike ettevõtete jäämine siinse kapitali kätte. Seda on mainitud nii Tallinki kui ka Bolti puhul. Võib öelda, et võrreldes varasemate aastatega, mil valitsema kippus arvamus, et kapitalil pole rahvust, on selles toimunud teatav nihe.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles