Politsei alustas kommunismiohvrite memoriaali rikkumise uurimiseks kriminaalmenetlust (1)

Copy
Vandalism kommunismiohvrite memoriaali kallal
Vandalism kommunismiohvrite memoriaali kallal Foto: Raul Mee

Politsei alustas Tallinna Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaali rikkujate väljaselgitamiseks kriminaalmenetlust, süüdlasi ähvardab kuni üheaastane vangistus.

Ida-Harju politseijaoskonna vanemuurija Kristi Vares ütles, et juhtumi uurimiseks on alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb surnu mälestuse teotamist.

«Matuse- või muu surnu mälestamise tseremoonia takistamise, haua või muu viimseks puhkepaigaks tunnistatud koha või surnule püstitatud mälestusmärgi rüüstamise või nimetatud kohtadest eseme varguse eest karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega,» ütles Vares.

Kommunismiohvrite memoriaalis on arvukalt turvakaameraid ning politsei alustas salvestiste läbivaatamist. Praegu kahtlustatavaid ei ole.

Reedel avastati, et memoriaali seina mustale pinnale on kraabitud viisnurgad ning tehtud muid kritseldusi. Eesti Mälu Instituut on palunud politseil välja selgitada mälestuspaika teotanud isikud.

«Tegemist on kõigile kommunistliku Nõukogude Liidu poolt represseeritud Eesti inimestele pühendatud mälestuspaigaga. See on ühtlasi sümboolne hauatähis, kuna suur osa ohvritest puhkab nimetutes haudades teadmata paigus. Memoriaal hoiab põlvkondade vahelist sidet ning säilitab meie ajalookogemust, seepärast on selline sodimine eriti jälk. Palume kõigil, kellel on infot rikkumise kohta, võtta ühendust politseiga ning teatada, kui märkate memoriaalis midagi kahtlast,» sõnas Eesti Mälu Instituudi teavituse ja koostöö valdkonna juht Sergei Metlev.

Eelmine sarnane juhtum fikseeriti 2018. aasta novembris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles