Soomes müüakse oksjonil Eesti kõrget teenetemärki (5)

Karel Reisenbuk
, reporter/päevatoimetaja
Copy
Maarjamaa Risti teenetemärgi kett.
Maarjamaa Risti teenetemärgi kett. Foto: Wikimedia Commons

Helsingi Bukowskise oksjonimaja on paisanud müüki Eesti ühe kõrgeima ordeni - Maarjamaa Risti ketiklassi teenetemärgi.

Oksjonikorraldajate hinnangul on keti väärtus 1300 - 1500 eurot. Kolmapäeva kella 12.34 seisuga oli viimane kõrgeim pakkumine 1000 eurot.

Maarjamaa Risti ketiklass asutati 1995. aastal ning statuut ütleb, et selle saavad kõik Eesti Vabariigi presidendid. Praegu omavad märki Lennart Meri, Arnold Rüütel ja Toomas Hendrik Ilves.

Maarjamaa Rist asutati Eesti riigi iseseisvuse auks ja seda antakse välismaalastele kõrgeima teenetemärgina Eesti riigile osutatud teenete tunnustamiseks. Maarjamaa Risti teenetemärgi kavalerideks on paljud riigipead, kuna Vabariigi President annetab seda Eesti kõrgeima tunnustusena riigivisiitidel. Paljude teiste seas on märgi saanud näiteks Briti kuninganna Elizabeth II ja Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf.

Eestis on tegemist teenetemärkide seaduse järgi väärteoga, mis keelab seda müüa. Riikliku teenetemärgi ostmise, müümise, vahetamise või muu tasulise üleandmise eest karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut. Kui sama teo on toime pannud juriidiline isik, karistatakse teda rahatrahviga kuni 2000 eurot.

Soomlastest on saanud Maarjamaa Risti ketiklassi teenetemärgi kolm presidenti - Martti Ahtisaari, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö.

Enampakkumist sai vaadata SIIT. Nüüdseks on kuulutus veebikeskkonnast eemaldatud. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles