Valitsus arutab kaitseväe osalemist operatsioonil Hormuzi väinas (2)

BNS
Copy
Tanker. Pilt on illustreeriv.
Tanker. Pilt on illustreeriv. Foto: HAMAD I MOHAMMED / REUTERS

Valitsus arutab neljapäevasel istungil ettepanekut saata kuni viis kaitseväelast operatsioonile Hormuzi väinas.

Valitsus arutab kaitseministeeriumi ettepanekut osaleda kuni viie kaitseväelasega  rahvusvahelise merejulgeoleku koalitsiooni operatsioonil Sentinel Hormuzi väinas, edastas valitsuse pressiesindaja. 

Ameerika Ühendriigid tegid mullu suvel algatuse luua rahvusvaheline merejulgeoleku koalitsioon (IMSC), tagamak  meresõiduvabadus ja laevade turvalisus Hormuzi väinas ning edendada reeglitel põhinevat rahvusvahelist korda. Selle saavutamiseks on IMSC käivitanud operatsiooni Sentinel Hormuzi väina piirkonnas.

Hormuzi väin ühendab Pärsia ja Omaani lahte ning eraldab Araabia poolsaart Iraanist, seda läbivad olulised naftatransiitteed. Alates mullusest suvest on Iraan suurendanud oma tegevust Hormuzi väina piirkonnas, sealhulgas korraldanud rahvusvahelistes vetes agressiivseid intsidente alustega ja hõivanud laevu.

Eesti prioriteet on rahvusvahelisel õigusel ja reeglitel põhinevad rahvusvahelised suhted, kaasa arvatud meresõiduvabaduse tagamine. Operatsioonil osalemisega annab Eesti oma panuse Lähis-Ida piirkonna stabiilsuse ja julgeoleku suurendamisse.

Eesti panustab 2020. aasta sügisel ühe staabiohvitseriga operatsiooni peakorteris Bahreinis. Operatsioonil Sentinel osalemisega jätkab Eesti väga head kahepoolset koostööd rahvusvaheliste operatsioonide vallas strateegiliste partnerite Ameerika Ühendriikide ja Ühendkuningriigiga.

Operatsioonil osalemise kulud kaetakse kaitseministeeriumi eelarvest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles