Karu läks kõndima. Sest telekas olid ainult halvad uudised

Villu Päärt
, reporter
Copy
1000 km sai täis – Rummu karjääri matkarada. 29. mai 

 
1000 km sai täis – Rummu karjääri matkarada. 29. mai   Foto: Kunnar Karu

Matkaja, mägironija, sukelduja ja spordisündmuste korraldaja Kunnar Karu (38) lõpetas pühapäeval Toompea lossi ees Eestimaa kauneimaid matkaradu läbinud rännaku, olles maikuu jooksul käinud jalgsi rohkem kui 1000 kilomeetrit ja teinud 1,7 miljonit sammu.

Kuidas ta selle mõtteni jõudis, mida nägi ja mismoodi siiski rohkem kui pooltel selle karmi kuu öödel ärkas oma voodis Tartus, sellest rääkis Karu Arterile.

MÕTE

Kunagi mul üks tuttav kõndis miljon sammu. Sealt hakkas mõte idanema. Teiseks kogu see olukord – tegid õhtul teleka lahti, «Aktuaalne kaamera». Nii mitu testitut, nii mitu nakatunut. Spordiuudised kadusid üldse. Kogu toon oli hästi negatiivne. Mul tekkis tunne, et peaks midagi positiivset tegema.

Hakkasin vaatama seda miljonit sammu, see oleks tähendanud 16,5 kilomeetrit päevas: jalutad neli tundi, pigem rikud päeva ära, mingi eriline väljakutse ka ei oleks.

Siis hakkasin numbreid vaatama. 1000 kilomeetrit oleks võimalik ja 1,5 miljonit sammu. Nüüd tagasi vaadates olnuks õigem kaks miljonit sammu, siis oleks ikka tõsiselt olnud, mida püüda. See oleks tähendanud 150–200 lisakilomeetrit.

Keskmine oli praegu 36 kilomeetrit päevas. Ma polnud kunagi varem niimoodi kõndinud. Mägedes matkal keegi naljalt üle 20-kilomeetriseid päevi ei tee. Aga seal pole oluline kilomeeter, vaid tuhat meetrit tõusu. Mägedes on liikumiskiirus väiksem, seljakott raskem, maastik palju raskem, kõnnid pisikeste sammudega, päevad on lühemad. Seal on teistmoodi raske.

Kui 800 kilomeetrit täis sai, siis oli selge, et tuhandega pole muret, lõpus võib lubada ka paar lihtsamat päeva. Kui alustasin, siis mul ei olnud kindlust, et sellega lõpuni jõuan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles