Ulatuslik koroonakolle avastati Lool valmistoitu tootvas ettevõttes (7)

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Viimase ööpäeva koroonaviiruse testide tulemuste põhjal haigestus 15 inimest Harjumaal, kellest 11 oli Tallinnas. Kümme diagnoosi saanud pealinlast on Jõelähtme vallas Loo alevikus asuva Lunden Food OÜ töötajad. Ettevõttes on kahe nädalaga kokku 13 nakatunut. 

Kokku on 31. maist kuni 5. juunini koroonaviirusesse nakatunud 13 Lunden Foodi töötajat, neist neli viimase ööpäeva jooksul. Vastavalt terviseameti soovitustele rakendab ettevõte puhangu ohjeldamiseks nii töötajate kodust isolatsiooni kui ka ruumide desinfitseerimist. 

Lunden Food valmistab erinevaid toite, nagu võileivad, salatid, magustoidud, sushi ja palju muud Soome ja Eesti turule, aga ka pardatoitu reisilaevadele, rongidele ja lennureisidele.

Terviseameti Põhja regionaalosakonna menetlusgrupi juhi Juta Varjase sõnul selgitab terviseamet koos ettevõttega välja kõik võimalikud haigestunutega kokku puutunud inimesed ning nõustab Lunden Foodi edaspidises tegevuses.

Kõrge riskiga haiguspuhang

«Meie hinnangul on tegemist kõrge riskiga haiguspuhanguga, mille lahendamine eeldab mitme meetme rakendamist,» ütles Varjas.

Lisaks soovitab terviseamet töökeskkonna desinfitseerimisel tähelepanu suunata ruumidele ja piirkondadele, kus töötajad kogunevad – nii riietusruumides kui ka puhke- ja tualettruumides.

Haigestunud töötaja võib tööle naasta 14 päeva möödudes tingimusel, et on täielikult terve. Veel soovitab terviseamet ettevõttel oma töötajaid isikukaitsevahendite õige kasutamise teemal täiendavalt koolitada. «Kindlasti peaks kõikides töökohtades olema nii käte desinfitseerimisvahendid kui ka kätehügieeni plakatid. Selle haiguse puhul on kõige olulisem ennetusmeede töökohtadel, et haigena ei tuldaks tööle,» ütles Varjas. 

Varjase sõnul on ettevõte terviseameti soovitusi tõsiselt võtnud ning terviseametit ka igakülgselt abistanud. «Kontaktsete väljaselgitamisel on tööandja suhtumine väga oluline. Lunden Food on meiega algusest peale heas ja konstruktiivses kontaktis olnud.»

Lunden Foodi juhatuse esimehe Ülo Rekkaro sõnul on nende jaoks kõige olulisem viiruse leviku piiramine ja tootmise ohutus. «Võtame meile antud soovitusi väga tõsiselt – oluline on hoida nii meie töötajate tervist kui ka tagada tootmisprotsessi ohutus. Usume, et mõlemad seatud eesmärgid on tehtavad.»

Toidu kaudu koroonasse nakatumise juhtumeid pole teada

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhtivspetsialisti Jaana Oona sõnul puuduvad tõendid viiruse leviku kohta toidu kaudu. «Pole teada ühtegi juhtumit, kus nakatunud toidu valmistaja oleks põhjustanud toidu saastumise ning omakorda uue nakatumise,» ütles Oona, kelle sõnul on oluline, et ettevõttes oleks tagatud toiduohutus ka juhul, kui osa töötajatest on haigestunud ning tööd jätkatakse väiksema kollektiiviga.

«Näeme, et inimesed lähevad haigena tööle, seades nii ohtu oma kolleegid. Kui me sellest kriisist midagi kaasa võtame, siis võiks see olla harjumus haigena kodus püsida,» ütles terviseameti osakonnajuht Martin Kadai, kelle sõnul peaksid töölt koju jäämist rohkem toetama ka tööandjad. «Kui viiruse leviku tõttu peatub mõne ettevõtte tegevus, siis on kahju kindlasti oluliselt suurem võrreldes töötaja koju jäämisega.»

«Harjumaal on konkreetselt üks ettevõte, kus tänase seisuga on juba kümme haigestunut registreeritud,» ütles Kadai ERRile ja lisas, et ta ei soovi selle ettevõtte nime välja öelda, kuid nimetas, et tegemist on tootmisettevõttega. «Kuna ettevõttes töötab päris palju inimesi, on ootuspärane, et võib lisanduda veel [haigestunud] inimesi, kuna lähikokkupuuteid on töötajate vahel olnud.»

Rahvastikuregistri andmetel laekus viimase ööpäevaga 15 positiivset testitulemust Harjumaale (neist 11 Tallinnasse), kolm Ida-Virumaale, üks Lääne-Virumaale ja üks Valgamaale.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles