Eesti tänas Eestis teenivaid Taani kontingendi liitlassõdureid (2)

BNS
Copy
Taani kontingent
Taani kontingent Foto: Kaitseministeerium

Kaitseministeeriumi kantsler Kristjan Prikk tänas reedel medalitseremoonial Eestis teenivaid Taani kontingendi liitlassõdureid, kes saabusid Tapale aasta alguses ning on peatselt lõpetamas enda poole aastast rotatsiooni Eestis.

Taani rotatsiooni vahetab välja järgmine taanlaste kontingent, kes teenib Eestis aasta lõpuni, mil saabub prantslaste kontingent koos tankidega. 

Kantsler Prikk tänas Taani sõdureid nende taaskordse panuse eest Eesti ja NATO turvalisuse tagamisse. «Taanlased on alati olnud eestlaste jaoks olemas kõige olulisematel hetkedel läbi ajaloo. Nii nagu Eesti Vabadusõjas mängis Taanlaste kompanii olulist rolli Eesti vabaduse eest võitlemisel, on täna siin samasuurune üksus, seda sama väljavõidetud vabadust kaitsmas,» lausus kantsler Prikk.

Prikk sõnas, et 2016 aastal otsustasid NATO liitlasriigid, et NATO turvalisuse tagamiseks on vajalik liitlassõdurite paigutamine Balti riikidesse ja Poola. «Liitlased, kes tajuvad Venemaa ohte küll kaugemalt mõistsid samuti, et muutused julgeolekukorras peale Ukraina sündmusi ei möödu niisama kergelt,» lisas Prikk. 

Alates 2017. aasta kevadest on Eestit ja NATO julgeolekut kindlustamas liitlaste lahingugrupp, mis paikneb Tapal esimese jalaväebrigaadi koosseisus. Varasemalt on Taanlased osalenud NATO lahingugrupis Eestis aastal 2018 ning panustanud ka F-16 hävitajatega Balti õhuturbemissioonil. Lisaks Taanlastele aitavad regiooni julgeolekut tagada Eestis britid, prantslased ja belglased. 

Vabadussõjas aitas Eestit ligikaudu 3500 liitlassõdurit põhjamaadest, nendest umbes 210 sõdurit moodustasid Taani kontingendi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles