Hea uudis tuleviku toidudetektiividele

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Toidu DNA FOTO: Pm
Toidu DNA FOTO: Pm Foto: Pm

Eksperimendi käigus küpsetasid Tartu teadlased küpsised ja näitasid hiljem DNA-analüüsi põhjal ära, mis taimi need sisaldasid. Sellise tehnoloogia leiutamine on halb uudis kõigile toidutootjatele, kes oma kauba koostisosadega vassivad, kuna see võimaldab kindlaks teha, kas poest ostetud toit ikka päriselt ka sisaldab kõike, mida pakendi peal lubatakse.

«See on oluline esimene samm, et viia toiduainete analüüs kõrgemale tasemele ning tuua ka siia uusi molekulaarseid tehnoloogiaid, mis meditsiinis juba kasutuses on,» selgitas uuringu tähtsust selle algataja ja tegija, TÜ bioinformaatika teadur, doktorant Kairi Raime.

Kui näiteks bioloogia ja varaste inimeste uurimises on aina tähtsamaks kujunenud vana DNA ja keskkonna-DNA – tihti aastatuhandeid säilinud ja pisijuppideks lagunenud pärilikkusaine, mida bioinformaatika meetodite abil siiski uurida ja taasluua saab –, siis sisuliselt tõidki teadlased oma küpsiseeksperimendiga sama põhimõtte üle toiduohutuse uuringutesse.

Nimelt on DNA kiiresti lagunev ühend ja veel kümmekond aastat tagasi õpetati ülikoolideski, et see on üks esimestest asjadest, mis organismi surres lagunema hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles