Mart Helme: meil on mingi lühis ning me peame selle leidma (17)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Valitsuse pressikonverents. Mart Helme.
Valitsuse pressikonverents. Mart Helme. Foto: Mihkel Maripuu

Siseminister Mart Helme (EKRE) sõnul tuleb üle vaadata, kuidas inimene, kes on juba karistada saanud ebaseadusliku relva ning ka lõhkeaine omamise eest, saab relvaloa kätte. 

Mart Helme sõnul on natukene liiga vara küsida, kas hakatakse üle vaatama relvaloa saamist ning reegleid, mis sellega loa omamisega kaasnevad. «Me koguneme kõigepealt ja analüüsime. Vaatame, mis probleemid on olnud ning miks sellel inimesel on relvaluba olnud,» selgitas Helme järgnevaid samme. «Kas see on arstikomisjoni viga või mõni muu,» lisas Helme. Minister kinnitas, et muudatused ei hakkaks ka kohe ülehomme kehtima. 

Kuna alles hiljuti ka tuntud laskeinstruktorit tulistati ning ei läinud kaua mööda, kui nüüd Lihulas toimus tulistamine, vastas Helme, et selliseid analüüse peavad tegema need, kes seda temaatikat rohkem valdavad: politsei- ja piirivalveamet, Kaitseliit ja jahimehed. «Nii ülepeakaela kohe esimese emotsiooniga – võib olla mõnele tundub, et peab kohe drastiliselt muutma hakkama – nii ei saa toimida. Asju tuleb rahulikult vaadata,» rääkis Mart Helme. 

«Lood on muidugi väga kahetsusväärsed, kuid mõlema puhul on tegemist ka psühhotroopsete ainetega, millega inimesed viivad ennast seisundisse, kus nad ei saa enam aru,» märkis Helme. 

«Küsimus minu jaoks on siin see: kuidas sai inimene, kellel on varasemalt karistus, endale relvaloa? See näitab, et meil on mingi lühis ning me peame selle leidma,» selgitas siseminister Mart Helme. 

Laupäeva hilisõhtul Lihulas kaks inimest tapnud Tarrastet on varem kriminaalkorras karistatud 2008. aastal. Toona süüdistati teda sama aasta 21. aprilli öösel ebaseaduslikust relvast tulistamises. Koos kaaslasega lasid nad maja suunas kordamööda mitu lasku, tabades kahe korteri köögiaknaid.

Aastal 2005 soetas Tarraste aga registreerimata püstoli Parabellum P08 nr 2340 ja 12 püstolipadrunit. Ta ei teatanud politseiprefektuurile leitud relvast, ei taotlenud relvasoetamisluba ega registreerinud relva ja padruneid. Need olid tema suvilas 22. aprillini 2008. aastal. Muuhulgas hoidis mees oma elukohas ligi 39 grammi pentriiti, mis on väga tugeva purustusvõimega lõhkeaine. Toona määrati Tarrastele karistuseks 14 800 krooni trahvi.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles