Meelis Kitsing: tahame, et õppimisest saaks harjumus (2)

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Alguses läksid väga paljud õppejõud Eestist Soome õpetama, aga nüüd on juba mõistlikum palgata õppejõude Soomest, ütleb EBSi tulevane rektor Meelis Kitsing. 
Alguses läksid väga paljud õppejõud Eestist Soome õpetama, aga nüüd on juba mõistlikum palgata õppejõude Soomest, ütleb EBSi tulevane rektor Meelis Kitsing. Foto: Eero Vabamägi

Estonian Business Schooli (EBS) värskelt valitud, 1. augustil ametisse astuv rektor Meelis Kitsing räägib Eesti kõrghariduse olukorrast ja tulevikust ning sellestki, kas juhtimist üldse saab õppida.

EBS on olnud tuntud koolina, kus on palju välistudengeid. Viimane aeg pole selleks vist väga soodne olnud?

Kui võib-olla paarkümmend aastat tagasi võis jääda mulje, et meil on päris palju tudengeid väljastpoolt Euroopa Liitu, siis praegu on ikkagi enamik meie tudengeid Euroopa Liidust. Kõigist välistudengitest alla kümnendiku on väljastpoolt.

Tegelikult teevad need tudengid, kes on väljastpoolt Euroopa Liitu, elu natuke keerulisemaks, mitmel põhjusel. Esiteks kaasneb nende siia saamisega alati suur bürokraatia ja alati on kahtlus politsei- ja piirivalveameti poolt, et äkki nad tulevad siia mingitel muudel põhjustel. Me oleme eraülikool ja meil on suhteliselt vähe ressursse sellise asja jaoks.

Teine pool on see, et tahame minna rohkem paindliku õppe poole, kus ei ole nii tähtis alati see, et Eestist pärit tudeng peab olema täiskohaga üliõpilane. Eriti magistritasandil on uus lähenemine, nn nanokraad, et inimesed saavad õppida endale sobivas rütmis. Ja selles kontekstis on ka väljastpoolt Euroopa Liitu tudengite n-ö haldamine veel keerulisem. Kohe kui nad hakkaksid midagi paindlikumalt tegema, siis on sõna otseses mõttes riigistruktuuride esindajad ukse taga. Mis nüüd muidugi kõik kokku ei tähenda seda, et me ei taha neid. Kindlasti annavad nad palju juurde.

Tuleb ka meeles pidada, et meil on üksus Soomes ja oleme sellega automaatselt rahvusvahelised. Alguses läksid väga paljud õppejõud siit Soome õpetama, aga nüüd on Eesti palgatase tõusnud ja kui kõik kulud kokku lööd, siis on juba mõistlikum palgata õppejõude Soomest.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles