Kalev Stoicescu: sõda Liibüas kuumeneb (17)

Kalev Stoicescu
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist
Copy
Kalev Stoicescu.
Kalev Stoicescu. Foto: Mihkel Maripuu

Ukraina ning Süüria sündmuste varju jäänud Liibüa kodusõda on arenemas rahvusvaheliseks konfliktiks, mis hakkab üha enam meenutama Süürias toimuvat, kirjutab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist Kalev Stoicescu.

Nn araabia kevad puhkes 17. detsembril 2010 Tuneesias, kui tänavakaupmees Mohamed Bouazizi pani ennast meeleheitlikult põlema protestiks kohalike võimude kuritarvituste vastu. Rahvarahutused jõudsid kahe kuu möödudes Liibüa suuruselt teise linna Benghazisse. Algas esimene Liibüa kodusõda.

ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestas kuu aega hiljem lennukeelutsooni Liibüa kohal, takistamaks relvajõudude sõjalennukite kasutamist tsiviilelanikkonna, sealhulgas ülestõusnute vastu. Venemaa toonane president Dmitri Medvedev ei soovinud kasutada vetoõigust, kuid sel ajal ajutiselt peaministri rollis olnud Vladimir Putin kahetseb ÜRO otsust tänaseni, sest kahe päeva pärast algas seitse ja pool kuud kestnud NATO õhuoperatsioon Ühendatud Kaitsja. Allianss jõustas relvamüügikeelu Liibüale ning ründas ja tegi kahjutuks eeskätt selle õhukaitsesüsteemid ja sõjalennuväljad. Liibüat 42 aastat raudse rusikaga valitsenud koloneli Muammar al-Gaddafi leidsid mässajad rentslist ja lintšisid tema kodulinna Sirte lähedal.

Läänemaailm ja ÜRO kaugemaid eesmärke ei seadnud ning Liibüa jäi praktiliselt enda saatuse hoolde. Kokkupõrked riiki valitsema asunud Rahvusliku Üleminekunõukogu ja al-Gaddafi lojalistide vahel lõppesid peatselt, kuid Liibüa vajus kaosesse, sest naftatootmine peaaegu seiskus ning koloneli ajastul kehtestatud kord ja naftaraha eest pakutud üldised hüved lakkasid toimimast. 2012. aastal valitud parlament Rahvuskongress ei suutnud poliitilist olukorda stabiliseerida ja üksmeelsust saavutada. Üleminek diktatuurilt töötavale parlamentaarsele riigikorrale ei saanud toimuda mõne kuuga, kui demokraatia kogemus puudus täielikult. Eri hõimud ja relvastatud grupid kontrollisid «oma» territooriume ning nendevahelistest konfliktidest kasvas välja uus, tervet riiki hõlmanud kodusõda.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles