Leedu peaminister tuumajaamast: me ei hakka naabritel Astravetsi pärast käsi väänama

BNS
Copy
Leedu peaminister Saulius Skvernelis.
Leedu peaminister Saulius Skvernelis. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP

Leedu püüab teha kõik võimaliku, et ohtlikuks peetavast Astravetsi tuumajaamast tulev energia ei jõuaks Leetu, kuid ei hakka selles küsimuses naabritel käsi väänama, ütles teisipäeval peaminister Saulius Skvernelis, viidates Baltimaade arutelule, kuidas käituda elektirikaubanduses Valgevenega, kui see jaama käivitab.

«Kuni kooskõlastamiseni tuleb teha kõik, et selle elektrijaama energia ei saaks tehniliselt jõuda Leedu turule. Selleks on muudetud mitte ainult metoodikat, mis, ma loodan, õnnestub võtta vastu koos poliitilise deklaratsiooniga, vaid on Leedu, Läti, Poola ja Euroopa Komisjoni ühine otsus,» ütles Skvernelis teisipäeval ajakirjanikele.

«Loodan, et seda tehakse. Me ei hakka naabritel-partneritel käsi väänama – see ei ole kindlasti õige tee, kuigi mõni arvab, et peaks seda tegema,» lisas ta.

Viimastel päevadel on Leedus tekkinud vaidlus Baltimaade lepingu eelnõu üle, mis võimaldaks tõkestada Astravetsi tuumajaamas toodetava energia jõudmise Baltimaade turule. See ei kohusta Lätit ja Eestit vältima Astravesti elektri ostmist.

Leedu välisminister Linas Linkevičius arvustas eelmisel nädalal usutluses BNS-ile energeetikaministeeriumis valminud Baltimaade lepingu eelnõu, öeldes, et see ei vasta Leedu huvidele. Energeetikaministeerium ja  presidendikantselei on eelnõu kaitsnud.

Energeetikaminister Žygimantas Vaičiūnas ütles teisipäeval, et valitsus ei langeta mingeid otsuseid, mis takistaks Astravetsi-vastase seaduse elluviimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles