Kalakasvataja käive langes koroonaviiruse tõttu 80 protsenti

Silvi Lukjanov
Copy
Möödunud aastal kahjustas punase kala mainet listeeriaskandaal, nüüd peavad kalakasvatajad rinda pistma koroonakriisiga.
Möödunud aastal kahjustas punase kala mainet listeeriaskandaal, nüüd peavad kalakasvatajad rinda pistma koroonakriisiga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Koroonaviirus langetas kalakasvataja käivet kuni 80 protsenti. Müük peatus päeva pealt ja ettemüügi hinnad börsil näitavad 30–40protsendilist langust. Aga kurtmisest pole kasu. Hakkama püütakse saada pigem oma jõududega.

Karilatsi kalamajandi juhataja Mati Vaino sõnutsi ei lähe koroona tõttu kalanduse valdkonnas üldse hästi, aga hädaldamine ei anna midagi.

Teadmise, et riik kalakasvatajatest nagunii ei hooli, sai mees kümme aastat tagasi, mil Euroopas oli 160 aasta kuumim suvi. „Siis hukkus kolm kalamajandit, maha valati 200 tonni kala. Vene, Läti ja Soome riik aitasid oma kalakasvatajaid, ainuke, kes ei aidanud, oli Eesti. Sellest ajast püüame ise hakkama saada, kui ei saa, siis ongi kõik,” lausus ta.

Kuigi koroonaviirus langetas ettevõtte käivet totaalselt, müük peatus märtsis peaaegu päeva pealt ja suletud on mitu restorani, kes kasutasid Karilatsi kalamajandi kala, mõistab Vaino ümberringi toimuvat.

„Inimesed käivad vähe poes, veel vähem ostetakse kala, paljud on kaotanud töö, püüavad vaid kuidagi hakkama saada.” Mitmes poes olid isegi kalamüügi jääkapid suletud, mis tehti üle kahe kuu alles nüüd uuesti lahti.

Pole ilus hinda tõsta

Vaino söödab kalu minimaalselt, sest keegi ei tea, mida suvi ja sügis toovad. „Kuhu ja kellele ma neid toodan, söötagi ju tuleb millegi eest osta,” selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles