Tiik või bassein? Kummalgi oma eelised

Copy
Hästi toimiv tiik pakub rõõmu aastakümneid. Seega on hea enne tööga alustamist mõelda, millised on rajatava veekogu kasutuseesmärgid.
Hästi toimiv tiik pakub rõõmu aastakümneid. Seega on hea enne tööga alustamist mõelda, millised on rajatava veekogu kasutuseesmärgid. Foto: Tiigitehnika OÜ

Üha enam inimesi tahab näha ja kasutada koduaias vett, olgu lahenduseks mullivann, tiik või bassein. Kaks aastakümmet tegutsenud, peamiselt basseinide ehitamisega tegeleva osaühingu Kinbass juhatuse liige Mattias Saare kinnitas, et eraomanikud tellivad järjest rohkem ja kallimaid basseine. „Meie tööjärg on suve lõpuni peaaegu broneeritud. Viirusekriisi ajal on suures osas maailmas vahelaod basseinitehnikast ja mullivannidest tühjaks ostetud.”

Töömaht kasvab ka tiikidele spetsialiseerunud OÜ Tiigitehnikal, mille juhatuse liige Viljo Jõela ütles, et viimase paari-kolme aasta jooksul on märgatavalt tõusnud huvi just naturaalsete ujumistiikide ja bioloogiliste filtreerimislahenduste vastu. „Tundub, et inimesed hoolivad endast ning ümbritsevast loodusest rohkem ja seega on traditsioonilised klooril põhinevad ujumisbasseinid varsti unustuse hõlma vajumas,” lausus ta.

Jättes kõrvale poes pakutavad valmisbasseinid, mida suviti kasutavad hullamiseks lapsed või täiskasvanud, kes end suuremaid investeeringuid tegemata värskendada soovivad, uuris Maa Elu, milliseid võimalusi tiigi või basseini soovijatele pakutakse.

„Tänapäevaste ehitus­materjalide abiga saab täita sisuliselt kõik kliendi unistused: naturaalsed ujumistiigid, lihtsamad purskkaevuga veesilmad, mitmesugused ojad, kaskaadid ja muud veelahendused. Tavaliselt saavad otsustavaks kliendi soovid ja rahalised võimalused,” tutvustas Viljo Jõela.

Peale ruumiliste ja rahaliste takistuste pole Mattias Saare sõnul miski võimatu basseinidegi puhul. „Klient valib basseini suuruse, kuju, värvid, funktsioonid jne,” kirjeldas ta. „Meie poole pöördudes inimene kõigepealt kirjeldab, mida ta tahab, ja siis hakkame lahendusi otsima. Basseinide tavapärasemad mõõdud on 3 × 6 ja 4 × 8 meetrit, kuuemeetrises basseinis saab juba mõne ujumistõmbe teha, kaheksases seda enam.”

Tiik on looduslähedasem

„Tiik on veekogu, kus vee tasakaal tekib looduslike protsesside mõjul, basseinis kasutatakse kemikaalide abi,” selgitas Jõela. „Enamiku jaoks on bassein traditsiooniliselt kandiline, vertikaalsete seintega rajatis ja tiik laugete kallastega, enamasti loodusliku põhjaga veekogu. Reeglina on tiigid, ka naturaalsed ujumistiigid, mitu korda suuremad kui basseinid. Kuna meie otseselt basseinidega ei tegele, paigaldame vaid tavalisel soolal põhinevaid puhastusseadmeid, soovitamegi pigem naturaalseid lahendusi.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles