Ohvriabi juht Lihula tulistamisest: detailne meediakajastus tekitab korduva läbielamise (1)

Brita-Maria Alas
Copy
Jako Salla sotsiaalkindlustusametist
Jako Salla sotsiaalkindlustusametist Foto: Joosep Pank

Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi juht Jako Salla sõnul võiks meedia Lihula tulistamist kajastades meeles pidada, et oletused ja leviv valeinfo võivad suuresti mõjutada juhtunuga seotud inimesi. Liiga värvikad ja kinnitamata detailid sündmustest toovad pigem kahju kui kasu. 

Ohvriabi on koostöös politseiga alates pühapäevast, mil Lihula intsident aset leidis, tegelenud kannatanute nõustamisega ja töötajad on üle Eesti kõikides politseimajades olemas. «Meie asi on leida üles enim sellest sündmusest mõjutatud inimesed. Hästi oluline on esimeste tundide või paari päeva jooksul esmanõustamist pakkuda, sest šokiseisundis inimesed tihtipeale unustavad süüa või magada,» rääkis Salla. Mida varem kannatanuteni jõutakse, seda väiksem võimalus tema sõnul on, et kujunevad välja pikaajalised traumaprobleemid. 

«Oleme mitme kannatanu perega töötanud ja neid inimesi psühholoogilise abini aidanud,» lisas ohvriabi juht. Tema sõnul ei pruugi end puudutatuna tunda ainult lähedased, vaid ka vana kolleeg või tuttav. Sündmustest mõjutatud võivad olla niisamuti need, kes tunnevad hirmu ohutuse pärast, aga isiklik seos inimestega puudub. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles