Asimovi vennaskond ehk Asumi sõbrad

, ulmekriitik
Copy
Isaac Asimov.
Isaac Asimov. Foto: Erakogu

Martin Harry Greenbergi koostatud juubelikogumik «Asumi sõbrad» viib meid seiklema kuulsa ulmekirjaniku ja teaduse populariseerija Isaac Asimovi loodud maailmadesse. Mahukas raamat sisaldab 17 tuntud angloameerika kirjaniku jutte, Asimovi kolme lemmiklugu ning arvukalt järelehüüdeid Heale Doktorile.

Selle aasta jaanuaris tähistanuks kuulus ulmekirjanik ja teaduse populariseerija Isaac Asimov, keda kutsuti sõbralikult ka Heaks Doktoriks, 100. sünnipäeva. Tema sulest on möödunud sajandi jooksul ilmunud märkimisväärne kogus teaduskirjandust, mis muundas teaduslikud keerukad küsimused ja uurimistulemused tavalugejale hoomatavaks. Ta selgitas asju lihtsas keeles ning suunas paljusid mõtlema meid ümbritsevatele protsessidele või nähtustele loodusteaduslikust vaatenurgast.

Kuigi suure osa Asimovi loomingust moodustab populaarteaduslik lektüür, peetakse teda siiski üheks eelmise sajandi silmapaistvaimaks ulmekirjanikuks. Mõnedki meist teavad «kolme robootika seadust» (või on neist vähemalt kuulnud), mis olid üheks tuumikideeks Asimovi arvukates robotilugudes, või tema välja mõeldud psühhoajalugu «Asumi» sarjast. Viimast võib õigusega pidada tema ilukirjanduslikuks elutööks.

Alates ulmekirjanduse kuldajastuks nimetatud perioodist on Asimov leidnud fännide ja kaaskirjanike hulgast palju sõpru. Mitmed neist nõustusid panustama Martin Harry Greenbergi koostatud juubelikogumikku, mis avaldati 1989. aastal ja millega tähistati Asimovi 50. kirjanikuaastat. Nad kirjutasid ühe loo kas tema loodud maailma, kasutasid kuulsa ulmekirjaniku loodud tegelasi või otsustasid hoopis Asimovi oma jutu sisse tegutsema panna. Kahjuks lahkus kirjanik haiguse tõttu meie seast kõigest paar aastat pärast antoloogia ilmumist, mistõttu andis Greenberg 1997. aastal välja täiendatud kordustrüki rohkete mälestusmaterjalide, järelehüüete ning autori kolme lemmiklooga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles