Politoloogid: millised on kõige kirglikumate valijate näod? (3)

Copy
Viljandi valimiskastidest leitud rikutud sedelid.
MARKO SAARM/SAKALA
Viljandi valimiskastidest leitud rikutud sedelid. MARKO SAARM/SAKALA Foto: Marko Saarm

Kui mõtleme erakondadest, siis esimesena tulevad ilmselt meelde nende erakondade kõige silmapaistvamad poliitikud. Neid näeme kõige sagedamini meedias, nemad nagu annaksid erakonnale näo, nemad nagu oleksid erakondade kehastus. Esindusdemokraatias on sedasorti esindajatel kahtlemata väga tähtis roll, sest nemad on lõppkokkuvõttes need, kes poliitikat teevad.

Kuid silmapaistavad poliitikud on paljuski ainult erakonna fassaad. Erakonna elujõulisus ja lõppkokkuvõttes ka võim riigikogus või valitsuses tuleb inimestelt, kes on kulisside taga. See tuleb erakonna valijatelt, sest ilma nendeta poleks ka erakonda. Just nemad on erakondade tõeline pale, mis peaaegu alati jääb õigustamatult tagaplaanile. Me näeme neid vilksamisi siin ja seal, kui räägime, kes on ühe või teise erakonna tüüpilised toetajad või kuidas on reitingud muutunud ja liikunud mõnes konkreetses sotsiaal-demograafilises grupis. Kuid tervikpildile vaatame otsa harva. Milline täpselt on iga erakonna nägu rahva poolt vaadatuna?

Võimalusi selle kindlaks tegemiseks oleks mitu. Võiksime vaadata iga võimaliku sotsiaal-demograafilise tunnuse lõikes iga erakonna kõige tüüpilisemat valijat. See annaks meile nii-öelda keskmise valija profiili. Kuid see keskmine on iga erakonna puhul paratamatult sinna kaldu sinnapoole, kus valijaskonnas kõige enam inimesi. Näiteks on iga erakonna «keskmine» valija eestlane, kuna eestlastest valijaid on meie valijaskonnas lihtsalt neli korda rohkem kui mitte-eestlastest valijaid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles