Üle Eesti käib kibekiire päikesejaamade ehitus (5)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Linnu talu kanafarmid on üks paljudest põllumajandusettevõtetest, kes oma tootmises päikesenergiat kasutab.
Linnu talu kanafarmid on üks paljudest põllumajandusettevõtetest, kes oma tootmises päikesenergiat kasutab. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui läinud aasta lõpus oli Elektrilevi võrgus päikeseelektrijaamu kokku võimsusega 113,7 megavatti, siis ­tänavu esimeses kvartalis lisandus võrgulepinguga päikesejaamu 14,3 megavati eest.

Praegu on hoog veelgi üles läinud ja käib tõeline päikesejaamade rajamise buum. Eri etappides – kliendile pakkumise koostamine, lepingu allkirjastamine, projekteerimine, ehitamine – on menetluses jaamade taotlusi summaarse võimsusega 419,8 MW. Seega peaaegu neli korda suuremas mahus, kui varasematel aastatel Eestisse neid kokku rajatud on.

Nii ongi kümnetel päikesejaamu rajavatel firmadel kiired päevad, et võimalikult palju jaamu saaks veel sel aastal valmis ehitatud. Kiirustamise taga on asjaolu, et aasta lõpus lõpeb toetusskeem, mille kohaselt makstakse järgmised 12 aastat taastuvenergiatoetust kuni 50 kW jaamas toodetud ja võrku müüdud taastuvenergia eest.

Kiirustamise hind

OÜ Energiateenus juht Aivar Uutar näeb, et turul on palju kiirustamist, et aasta lõpuks toetuskõlblik jaam valmis saaks. Paraku kõigub seetõttu kvaliteet. „Eks sügis ja talv toob selguse, kas selline rutakas projekteerimine ja ehitamine ka otstarbekas oli,” sõnas ta.

Taastuvenergia toetuse saamine on Uutari sõnutsi pigem äriühingute eesmärk, kel plaanis päikeseenergia raha teenima panna, oma kodu katusele paneele hankival eraisikul on sihiks ikka elektriarved soodsamaks või nulli viia.

Uutar soovitab päikesejaama planeerides pidada nõu oma ala väga hea spetsialistiga.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles