Aknameister: odavat masstoodangut võib endale lubada igaüks

, restauraator
Copy
Vana aja tisleri näppude vahel valminud aknaraamid võiksid olla jõukuse ja järjepidevuse märk, kui saad külla tulnud sõbrale näidata, et sinu majal on alles hoitud sajandivanused peenete profiilidega puitaknad.
Vana aja tisleri näppude vahel valminud aknaraamid võiksid olla jõukuse ja järjepidevuse märk, kui saad külla tulnud sõbrale näidata, et sinu majal on alles hoitud sajandivanused peenete profiilidega puitaknad. Foto: Erakogu

Omal ajal õppis tisler või puusepp ameti selgeks noore poisina vahetu töö käigus otse meistrilt ja tegutses oma valdkonnas, kuni käsi veel tõusis. Ühte aknasse pani ta aastate jooksul lihvitud ja põlvest põlve edasi kantud ­käsitööoskused. Tänapäeval on aga keeruline leida akent, millele lubatakse enam kui viieaastast tootjagarantiid. Kui plastaken lagunema hakkab, ei saa seda enam taastada.

Vanades akendes näeb sageli korraga head konstruktori- ja arhitektikätt. Iga pisemgi detail ja selle mõju tervikule on korralikult välja rehkendatud. Peened vigurid aknal ei ole ainult iluasjad, enamasti on neil täita mõni oluline funktsioon. Profileeritud veenina ja tuuleliist kaitseb ilmastiku eest, uhke malmist valatud pöörd­kremoon tagab aknaraami kindla ja mugava sulgemise.

Aken on lahutamatu osa hoonest kui arhitektuursest tervikust. Iga sobimatu muudatus akna algupärases kujunduses ja viib kogu hoone arhitektuurse kvaliteedi allakäigule. Kui te peaksite näiteks taastama 1960. aastate uunikum-Mercedest, siis te ei hakkaks sellele ju autolammutustest otsima 1990. aastate Nissani ­varuosi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles