Herman Kelomees: Kivisaare-jaht oli viga (36)

Herman Kelomees
, väitlustoimetaja
Copy
Herman Kelomees
Herman Kelomees Foto: Mihkel Maripuu
  • Kivisaare vallandamiskampaaniat saatis kehv argumentatsioon.
  • Läbimõtlemata aktivism võib teha karuteene antirassismile Eestis.
  • Vaja on ehitada sildu ja koalitsioone, mitte vallandamisi nõuda.

Sky Plusi hommikuprogrammi juht Alari Kivisaar oleks pidanud saama hakkama millegi hullemaga, et tema vallandamise nõudmine põhjendatud olnuks. Ta on tõusnud viimased 21 aastat viis päeva nädalas kell viis hommikul ning pidanud iga hommik neli tundi eetrit täitma. On statistiliselt ette määratud, et kõik, mis sellises situatsioonis inimese suust välja tuleb, ei ole puhas kuld.

Kui ka tahta midagi ette võtta, siis võinuks valida vähem kahepalgelise tee. Petitsiooni algatanud kunstnik Katrina Indiana väitis, et selle eesmärk ei ole kellegi sõnavabadust piirata. Jajah, nõuti ju kõigest inimese pead, tema senise elu lõppu.

Kivisaart ja teisi Kivisaari vajab antirassism liitlastena. Just nimelt tõdemus, et rassism on Eestis päriselt probleem ning et paljud ei saa sellest aru, peaks tähendama suunitlust sildade ja koalitsioonide ehitamisele.

Aastakümneid Isamaad toetanud ja isegi nende avalikuks reklaaminäoks olnud Ivo Linna saadi salvestama kooseluseadust toetavat videoklippi. «Sallivus ja mõistmine on jooned, mis iseloomustavad arenenud ühiskonda,» lausus sadade tuhandete, sealhulgas konservatiivse maailmavaatega inimeste poolt armastatud laulja.

Kui sa oled rassismi vastu ja antirassisimi poolt ning tahad olla selles teemas liider, siis peab sul olema strateegia.

Mida on aga saavutanud Kivisaare-vastane petitsioon? Kuna erinevalt Ameerikast ei ole Eestis niivõrd tugevat tühistamiskultuuri, ei maksa ka oodata, et siin tühistamispetitsioonide tulemus samasugune oleks.

Kui sa oled rassismi vastu ja antirassisimi poolt ning tahad olla selles teemas liider, siis peab sul olema strateegia. See peab olema midagi enamat kui sihitu tühikargamine, sest mittevalgete inimeste heaolu Eestis sõltub sinu tegevuse tulemustest. Kui kaalumisele võetud tegutsemisviis ei too positiivset muutust, siis on tegutsemata jätmine loogiline valik. Impulsiivne aktivism on vastutustundetu.

Kivisaare-petitsiooni vastupetitsioon on kogunud tänaseks pea sama palju allkirju kui algne. «Kui me suutsime end kahe päevaga organiseerida piisavalt, et koguda 5000 allkirja raadiosaatejuhi vastu, siis palun võtke hetk ja mõelge, mida me veel korda saata võiksime,» säutsus Katrina Indiana ning tänas toetajaid. Vastan vist retoorilisena mõeldud küsimusele: saavutaksite sama, mida praegugi – mitte midagi.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles