Terviseamet: praegu on Stroomi ranna suplusvee kvaliteet korras

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Stroomi rand möödunud aasta juunis
Stroomi rand möödunud aasta juunis Foto: Konstantin Sednev

Terviseamet on halbade suplusveeproovide korral koheselt valmis teavitama avalikkust ja vajadusel Stroomi ranna sulgema, aga praegu selleks põhjust ei ole, sest rannale rahvusvaheliselt halva maine põhjustanud proovid on võetud aastatel 2016-2017.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialisti Lauri Liepkalnsi sõnul näitas tänavu 8. juunil võetud analüüs suplusvee väga head kvaliteeti. Terviseameti hinnangul poleks eelnevatel aastatel kõikuvat veekvaliteeti silmas pidades olnud proportsionaalne ega põhjendatav rakendada Stroomi rannas supluskeeldu või suplushooaja alustamise keelamist, kirjutas Tallinna linnavalitsuse väljaanne Pealinn.

«Seda enam, et käesoleva hooaja eelne 18.05.2020 analüüs ja ka seirekalendri järgselt võetud esimene 08.06.2020 analüüs on näidanud suplusvee väga head kvaliteeti,» ütles Liepkalns.

Stroomi rannas on suplusvee pidev seire toimunud igal hooajal. «Suplusvee kvaliteedi klassi hindamiseks võetakse üks suplusvee proov enne hooaja algust ja edaspidi iga supluskoha oma seirekalendri järgi, aga mitte harvemini kui üks kord kuus,» lausus Liepkalns. «Nende analüüsitulemuste alusel antakse iga hooaja lõpus suplusveele hinnang nelja viimase aasta tulemuste põhjal.»

Võttes arvesse nelja viimase aasta (2016-2019) analüüsitulemusi, omistati Stroomi ranna suplusveele «halb» (ingl.k poor) kvaliteediklass. Liepkalnsi sõnul vajaks tähelepanu ja ära mainimist aga see, et proovid, mis Stroomi ranna veekvaliteedi hinnangut kõige enam negatiivselt mõjutasid, jäävad aastasse 2016-2017.

«Hilisemad proovid olid tunduvalt paremad. Näiteks eelmisel, 2019. aasta hooajal ei esinenud suplusvee proovides ühtegi kontrollväärtuse ületust. Kuna hinnang aga on pikaajaline, võivad ühe halva aasta analüüsid mõjutada suplusranna veekvaliteediklassi ka järgmised kolm-neli aastat,» selgitas ta.

Põhjalikumalt saab Stroomi ranna veekvaliteedi kohta lugeda portaalist Pealinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles