Netipedofiilid kasutasid pandeemiat ära

Copy
Europoli teatel kasutasid pedofiilid ära tõsiasja, et lapsed oli pandeemia tõttu rohkem internetis.
Europoli teatel kasutasid pedofiilid ära tõsiasja, et lapsed oli pandeemia tõttu rohkem internetis. Foto: La Nacion/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Koroonapandeemia ajal on pedofiilid lapsi üha enam sihikule võtnud ja Europol ennustab, et seksuaalse alatooniga materjalide jagamise, laste seksuaalvahekorda meelitamise ja seksuaalse ärakasutamisega seotud väljapressimisjuhtumid sagenevad veelgi.

Videokõned sõprade ja perekonnaga, suhtlus sotsiaalmeedias, veebimängud, õppimine üle interneti. Pandeemia ajal liikus laste elu senisest veelgi enam reaalsest maailmast veebiavarustesse. 

Paraku nägid seda enda jaoks võimalusena lapsi seksuaalselt ära kasutada soovivad pedofiilid, kel õnnestus nii uusi ohvreid leida, kirjutas Europol.

Eile Euroopa politseiameti poolt avaldatud raport heitis valgust tõsiasjale, et laste seksuaalset ärakasutamist kujutavate materjalide jagamine on kogu maailmas hoogustunud ja seda eriti pandeemia ajal, sest nii lapsed kui pedofiilid veetsid rohkem aega kodus ja arvuti taga. 

«COVID-19 kriis on toonud kaasa laste seksuaalset ärakasutamist kujutavate materjalide jagamise hüppelise kasvu, mis oli niigi kõrgel tasemel juba enne pandeemiat. Selle kuriteo ohvriks sattumise kahju on ulatuslik ja iga kord, kui pilti või videot jagatakse, kahjustatakse ohvrit uuesti,» ütles Europoli juht, endine Belgia föderaalpolitsei ülemkomissar Catherine De Bolle.

Pedofiilid on aktiviseerunud ja tegutsevad nii sotsiaalmeedias kui tumeveebis üritades ligi pääseda laste seksuaalset ärakasutamist kujutavatele materjalidele. Mõnes riigis on näha kasvu ka seksuaalrünnakute arvus, veebis kõlvatustele ahvatlemises ja seksi väljapressimises ähvarduste abil.

Kasvanud on ka veebikaameraga filmitud videote hulk, mida pedofiilid foorumites jagavad ja kus kujutatakse vahekorda sunnitud või meelitatud lapsi, samuti jagatakse videosid, mida lapsed on ise filminud eakaaslastega jagamiseks või sotsiaalmeedias tähelepanu võitmiseks. 

Levinud on ka omamoodi videovõistlused, mida laste seksuaalse ärakasutamisega seotud foorumites korraldatakse ja mille raames võisteldakse uue materjali jagamises.

Nende foorumite jälgimine ametivõimude poolt näitas, et pedofiilid mõistsid üsna kiiresti, et lapsed viibivad pandeemia ajal rohkem internetis ja on seetõttu haavatavamad. Seejuures ei jaga pedofiilid foorumites omavahel mitte üksnes seksuaalset ärakasutamist kujutavaid materjale, aga ka nippe selle kohta, kuidas uusi ohvreid leida ja võrku püüda.

Kuigi laste seksuaalse ärakasutamisega seotud materjalide jagamine ja vahetamine ei ole tavaliselt seotud rahaliste huvidega, juhtub siiski sedagi, et pedofiilid materjali eest maksavad. Eelkõige tasutakse veebi vahendusel toimuvate otseülekannete eest.

Europol teatas, et olukorras, kus pedofiilid ei saanud pandeemia tõttu kehtestatud piirangute tingimustes reisida, kasutati võimalust lasta kellelgi teisel alaealist ära kasutada ja tegevust veebi vahendusel edastada.

Kohati kasutatakse lastega seotud materjale ka reklaamidena. Nii teenivad kurjategijad raha iga reklaamil tehtud kursorikliki eest. Seejuures hoiatab Europol, et pandeemia põhjustatav majanduslangus võib innustada haavatavate kogukonda inimesi kasutama raha teenimiseks just lastega seotud pornograafilist materjali. 

Kuna internetti kasutavate lasteahistajate arv üha kasvab, võib Europoli sõnul eeldada lastega seotud seksuaalsete materjalide jagamise ja uute ohvrite ärakasutamise kasvu.

Politseiameti sõnul on parim võimalus netipedofiilide tegevust peatada lapsi teemakohaselt harides. Üleeuroopaline kampaania #SayNo ehk #ÜtleEi püüab teavitada lapsi ohtudest, mis kaasnevad endast internetis piltide ja videote jagamisega, aga oluline roll teemast rääkimisel on ka koolidel ja lapsevanematel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles